https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Guido Hoste werd drie jaar geleden op zijn 75ste voor het eerst schepen: “Dit werk doe ik graag”

Guido Hoste: “Ik ben ontzettend blij met de mij toegewezen mandaten.” (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De politieke carrière van Guido Hoste (78) uit Veurne kreeg een boost toen hij op de CD&V-lijst met 667 voorkeurstemmen in de top 5 van stemmentrekkers belandde. Op zijn 75ste werd hij voor het eerst schepen met bevoegdheden die hem op het lijf zijn geschreven: Sociale Zaken (BKO, Huisvesting, en Welzijn), Middenstand en Voorzitter Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

“Ik had me in 2012 al kandidaat gesteld op de CD&V-lijst”, vertelt Guido Hoste. “Toen was ik 68 en een jaartje met pensioen na een carrière als manager van de bedrijvencentra Veurne – Ieper. Ik wilde sociaal actief blijven en mijn professionele ervaring op sociaal vlak ten dienste stellen van de gemeenschap. Dat ik in 2018 schepen zou worden, had ik nooit verwacht. Als vijfde schepen kon ik uiteraard niet mijn bevoegdheden kiezen, maar ik ben ontzettend blij met de mij toegewezen mandaten.”

De Zonnebloem

“Ik heb gewerkt van mijn 14de tot mijn 68ste en op het thuisfront vroegen ze of ik wel besefte waaraan ik begon. Mijn dochters hebben me wel altijd gestimuleerd om mij via de gemeenteraad in te zetten. Als schepen komt er natuurlijk veel meer bij kijken. Vanuit bepaalde hoeken was het misschien een ‘koel huwelijk’, bekeek men mij argwanend omdat ze waarschijnlijk mijn bekwaamheid niet al te hoog inschatten. Ik heb enorm veel steun gekregen van Marc Dekervel die als voormalig directeur Zorgcentrum de Sociale Dienst, wzc Ter Linden, Dienstencentrum De Zonnebloem en bijzondere jeugdzorg Zonnewende onder zijn hoede had. Ook van ICT-manager Didier Boydens heb ik veel hulp gekregen. Ik heb mij verdiept in alle dossiers om ze grondig te leren kennen. Iedereen op de betrokken diensten heeft me goed op weg geholpen.”

“Nooit gedacht dat ik dit werk zo graag zou doen! Ik vind het wel een beetje jammer dat het OCMW nu is geïntegreerd in het volledige beleid, want daar geldt een heel andere visie en vooral een nuchtere aanpak. In het sociale beleid moet je vooral een sociaal gevoel hebben, met respect en waardering voor je medemensen, jezelf kunnen wegcijferen en dat begrijpt niet iedereen. Dat hebben mijn ouders, grootouders en schoonouders mij met de paplepel ingegeven. Het klinkt als een cliché, maar mijn jongensdroom was voorzitter worden van het OCMW”, aldus nog Guido.

Zware revalidatie

Zo’n half jaar geleden werd Guido ernstig ziek, verbleef wekenlang in het ziekenhuis en moest maandenlang revalideren. “Iedereen was ervan overtuigd dat ik niet meer zou terugkeren”, zegt Guido. “Ik wilde echter niets liever dan herbeginnen, en mijn dochters hebben me gestimuleerd. Ze zeiden dat ik niet mocht opgeven na alles wat ik intussen had opgebouwd. Ook directeur Delphine Lemahieu, het hoofd Sociale Dienst en heel wat medewerkers wilden dat ik bleef. Zij hebben zich in mijn afwezigheid dubbel ingezet om ervoor te zorgen dat ik niet achterop geraakte met mijn dossiers.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.