https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Grens sluiten tegen corona-uitbraak in Duinkerke? Burgemeesters verschillen van mening

Olaf Verhaeghe

Een grote corona-uitbraak vlak over de Franse grens in Duinkerke, zorgt ook in onze provincie voor ongerustheid. Bram Degrieck, burgemeester van De Panne, wil de grens tijdelijk volledig sluiten. Voor zijn Veurnse collega Peter Roose is dat niet meteen aan de orde.

Beide burgemeesters zijn het er wel over eens dat er een betere communicatie nodig is over de landsgrenzen heen. “Op vandaag ontbreekt nog altijd een directe informatielink tussen de lokale besturen”, weet burgemeester Degrieck.

Moet de grens sluiten, ook voor grensbewoners? Geef hier je mening:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik ben in overleg met de gouverneur en pleit voor strengere grenscontroles om zoveel mogelijk ‘va et vient’ uit te sluiten, vervolgt Degrieck. “Voor grensbewoners, in een regio van 20 km zijn er wat soepelere toepassingen op het verbod op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België. Belgen gaan dus nog altijd vrolijk goedkoper water kopen aan de andere zijde van de grens, Fransen komen bij ons om tabak.”

De burgemeester van Veurne, Peter Roose, wil vooral meer informatie omdat er in zijn regio meer dan 6.000 Franse grensarbeiders werken. Voor de goede orde: hij pleit er niet voor om de grenzen te sluiten, maar wel voor een betere informatie-uitwisseling om zijn beleid erop af te stemmen én de werkgevers in Veurne goed te kunnen informeren en scherp te houden. Er zijn namelijk al enkele corona-clusters opgedoken in bedrijven in de regio.

Via Parijs

Volgens gouverneur Carl Decaluwé is het effectief sluiten van de grenzen voorlopig niet aan de orde. “Dat kan een burgemeester niet, dat kan ook een gouverneur niet. Enkel minister van Binnenlandse Zaken kan tot die beslissing overgaan”, klinkt het. “Wat wij wel kunnen, is de controles aan de grens opdrijven, maar uiteindelijk staat en valt alles met het naleven van de bestaande regels.”

Intussen dringt gouverneur Decaluwé verder aan op een vlottere informatiedoorstroming vanuit Frankrijk. “Die vraag hebben we de voorbije dagen al meermaals gesteld, maar blijkbaar moet de informatie via Parijs rond naar West-Vlaanderen komen”, zucht hij. “Hoe dan ook blijven wij bijzonder waakzaam en volgen we de situatie in Duinkerke – waar de besmettingen vier keer hoger liggen dan het landelijk gemiddeld in Frankrijk – verder op de voet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.