Gezinnen betalen vanaf 2022 24 euro minder gemeentebelastingen: “Dit kan dankzij een gezond financieel beleid”

Lieven Cobbaert legde eerder deze week nog de eed af als burgemeester. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

De gemeenteraad van 17 december keurde, op voorstel van het bestuur, een verlaging goed van de algemene gemeentebelasting voor alleenstaanden, gezinnen, landbouwers, kleine zelfstandigen en KMO’s. Het verlaagde tarief gaat in vanaf aanslagjaar 2022.

Het bestuur rekent de minder-inkomst voor de gemeente op zo’n 100.000 euro. Tijdens diezelfde gemeenteraad werd ook het financieel bilan van de afgelopen jaren en komende jaren gepresenteerd. Hieruit blijkt dat de gemeente wel fors gaat lenen in 2022 en 2023 om haar projecten te financieren. Alles blijft binnen de perken. Het budgettair overschot op het einde van deze legislatuur wijzigt volgens de prognoses nauwelijks.

“Aan het begin van deze legislatuur hadden we vooropgesteld dat we de algemene gemeentebelasting zouden verlagen als we daar de budgettaire ruimte voor zouden kunnen vinden”, zegt schepen van Financiën Lieven Cobbaert (Liberaal 2018).

Significante daling

“Door een gezond financieel beleid kunnen we vanaf het aanslagjaar 2022 de tarieven voor heel wat categorieën nu effectief en significant laten dalen, zonder dat onze begroting voor de komende jaren in het gedrang komt.”

Begroting voor de komende jaren komt niet in het gedrang

“Voor alleenstaanden en de sociale doelgroep wordt het tarief quasi gehalveerd in vergelijking met wat men zou betalen zonder wijziging.”

“Gezinnen krijgen een verlaging van bijna 40%. Ook de landbouwers en kleine zelfstandigen met een onderneming kleiner dan 250m² krijgen een verlaging van ongeveer 13%. Voor een goed begrip, het tarief van bedrijven met een bedrijfsoppervlakte boven de 250 m² wordt voor het aanslagjaar 2022 niet geïndexeerd en stijgt dus niet. Zij zullen dus twee jaar op rij hetzelfde tarief moeten betalen.”

Nu nog oude tarieven

“De tariefverlaging geldt vanaf aanslagjaar 2022 en dat betekent dat de mensen de komende weken nog een aanslagbiljet voor 2021 in de bus krijgen, waarop uiteraard de oude bestaande tarieven nog gelden. Het nieuwe reglement gaat in vanaf het aanslagjaar 2022 dat eind volgend jaar wordt opgemaakt en verstuurd.”

“In de praktijk komt het erop neer dat alleenstaanden vanaf 2022 nog 15 euro in plaats van de huidige 29 euro zullen moeten betalen. Gezinnen vallen terug van 64 euro op 40 euro, een belastingsvermindering van 24 euro en kleine zelfstandigen, landbouwers en KMO’s met een totale oppervlakte kleiner dan 250 m² vallen terug van 110 op 95 euro, een belastingsvermindering dus van 15 euro.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier