Geo Verstichel put moed uit succes Tienen Vooruit: “Al moeten we er 100.000 euro tegenaan gooien: we gaan door”

Geo Verstichel (Vooruit Kortrijk) is vastberaden in de strijd tegen Vooruit. (foto KD)© Kurt De Schuytener
Geo Verstichel (Vooruit Kortrijk) is vastberaden in de strijd tegen Vooruit. (foto KD)© Kurt De Schuytener
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Tienen Vooruit kreeg onlangs van het Beneluxmerkenbureau officieel een merkbescherming. Daarmee lijkt de kans op succes voor Kortrijk Vooruit, samen met enkele andere lokale partijen in een juridische strijd verwikkeld met het Vooruit van voorzitter Conner Rousseau, steeds groter te worden.

Het is niet zeker dat de toekomst van Vooruit, het vroegere SP.A, zo rooskleurig is als voorzitter Conner Rousseau zijn Instagramvolgers wil doen geloven. Met de naamsverandering van SP.A plaatste de jonge voorzitter ogenschijnlijk een potentiële bom onder de nieuwe koers van de socialistische partij. Na de heisa rond en de strijd met het Gentse cultuurcentrum Vooruit kreeg Vooruit, de partij van voorzitter Conner Rousseau, een nieuwe klap nadat Tienen Vooruit een definitieve merkenbescherming kreeg van het Beneluxmerkenbureau.

Ook Kortrijk Vooruit verzet zich. De politieke partij uit Kortrijk stuurde begin februari, samen met een tiental andere lokale Vooruit-bewegingen, een ingebrekestelling naar het socialistische partijhoofdkwartier. Ondertussen kwam er al een rechtszaak in kortgeding van. ‘Vooruit’ ( het vroegere SP.A, red. ) kon er zijn conclusies al voorleggen, vanaf 15 juni is het vier weken de beurt aan Kortrijk Vooruit en consorten. Voor 21 november zouden de pleidooien afgerond moeten zijn. Rond die datum volgt dan de uitspraak.

‘Geen tijd’

Kortrijk Vooruit-voorzitter Geo Verstichel denkt Conner Rousseau alvast een hak te kunnen zetten. “Ik heb er alle vertrouwen in, ja”, zegt Verstichel. “Conner Rousseau heeft zich de naam Vooruit op een onsmakelijke manier eigen proberen te maken. Maar dit kan hem zuur opbreken, zeg ik u. Ik heb Rousseau nog persoonlijk proberen te contacteren, maar hij had ‘geen tijd’, zei hij. Sindsdien vernam ik niets meer van hem. Maar al moet ik er bij wijze van spreken 100.000 euro tegenaan gooien: we gaan sowieso door. Dit is een principekwestie en teert op onze drang naar rechtvaardigheid.”

Blazoen

Van Vooruit Kortrijk ( de Kortrijkse verankering van de partij van Conner Rousseau, red. ) vernam Verstichel nog niets. “Het is héél stil aan de overkant. Zij denken allicht nog altijd dat het een verhaal van David tegen Goliath wordt, en dat ze ‘die watjes van Kortrijk Vooruit’ wel even opzij zullen duwen.”

Naar eigen zeggen boert de partij van Geo Verstichel, opgericht naar aanloop van de lokale verkiezingen van 2018, net zeer goed. “We hoeven niet echt meer te zoeken naar militanten, ze staan bij wijze van spreken te springen om zich bij ons aan te sluiten. Ook op financieel gebied gaat het beter dan voorheen.”

Het enige wat Verstichel wat zorgen baart, is dat er na de rechtszaak een smet op het blazoen van ‘Vooruit’ zou plakken. “Dat zou heel spijtig zijn. Dit hele verhaal heeft een nationale weerklank, en kan zowel negatief als positief uitdraaien voor ons, dat weet je uiteindelijk niet. Zeker een partij als Vlaams Belang kan profiteren van deze strijd. Maar terwijl wij alleen maar vooruit kunnen gaan, kunnen anderen alleen achteruit boeren. Daar trek ik me aan op.”

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.