Wouter Allijns treedt in de voetsporen van Arne Vandendriessche

Wouter Allijns kiest ervoor om zijn job als sales manager op te geven om zich 100 procent op de schepenambt te kunnen focussen. Zijn functie als fractieleider wordt overgenomen door Koen Byttebier.
Phebe Somers

De kogel is door de kerk: Wouter Allijns (Team Burgemeester) vervangt Arne Vandendriessche als schepen van Economie, Sport en Energie in Kortrijk. Het nieuws werd woensdagmorgen gemeld aan de pers, één dag na de bekendmaking dat Arne Vandendriessche binnenkort een streep zet onder zijn politieke carrière.

Dinsdag deelde het Kortrijks stadsbestuur wel al mee dat Aalbekenaar Dieter D’Alwein het zitje van Arne in de gemeenteraad zal overnemen. Het was enkel nog raden naar zijn opvolger in het schepencollege. Al snel werd er gespeculeerd dat Wouter Allijns één van de grote kanshebbers was, nu weten we met zekerheid dat hij die rol op zich zal nemen.

Veel goesting

Wouter Allijns (40) is de zoon van oud-KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns en huidig fractieleider van Team Burgemeester sinds 2016. In 2019 kwam hij al eens tijdelijk aan zet als voorzitter van de gemeenteraad, als vervanging van de toen hoogzwangere Tiene Castelein. Wouter is in het dagelijkse leven sales manager bij MHC Mobility Nederland, maar van deze job neemt hij afscheid om zich volledig te kunnen toeleggen op zijn nieuwe functie als fulltime schepen. Zijn rol als fractievoorzitter wordt overgenomen door de ervaren Koen Byttebier.

Meestal haalt het hart het van het hoofd, ook bij mij

“Politiek is wat ik geiren doe, met veel goesting, zoals we dat in het Kortrijks zeggen. Zeker de bevoegdheden economie en sport, daarin spreekt mijn passie. De ambitie die ik in mijn professionele leven had, om door te groeien naar een Europese functie, dat was vooral rationeel. Meestal haalt het hart het van het hoofd, dat is nu ook bij mij het geval.” Wouter benadrukt dat het geen gemakkelijke keuze was, maar dat hij het onmogelijk achtte om de twee functies te combineren.

Historisch moment

Met deze aanstelling komt voor het eerst in meer dan tien jaar tijd een inwoner uit het zuiden van de stad in het schepencollege. Wouter, vader van twee dochters (12 en 10) woont in Bellegem en wil naar eigen zeggen graag zijn stem gebruiken om de belangen van die regio te vertegenwoordigen binnen het beleid. Burgemeester Ruth Vandenberghe: “Wouter is de geknipte persoon om deze functie op te nemen, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat we het heel jammer vinden dat Arne ons verlaat. Wouter is een echte teamspeler, hij gaat dat goed doen.”

Eigen accenten

“Ik ben alle betrokkenen enorm dankbaar voor deze kans. Arne heeft in zijn halve termijn als schepen veel betekenisvolle projecten gerealiseerd en in gang gezet. Hij zegt het altijd zo mooi: gazze geven. Maar Arne heeft veel meer dan dat gedaan. Het zijn grote schoenen om te vullen, maar ik zal mijn uiterste best doen”, vertelt Wouter enthousiast.

De Bellegemnaar zal het volledige takenpakket overnemen. “Ik zal veel zaken kunnen uitvoeren waar Arne reeds de krijtlijnen voor heeft uitgetekend, maar zal ook geregeld mijn eigen accenten leggen. Mijn grootouders lang beide kanten waren geduchte ondernemers en iedereen die mij kent weet dat ik veel affiniteit heb met sport. We komen net uit de coronacrisis, nu is het tijd om samen naar de toekomst te kijken. Ik ben altijd positief ingesteld en beloof dat ik iedereen in deze stad zal helpen om hun ambities waar te maken.”

15 november officieel

Aftredend schepen Arne Vandendriessche stelt met zichtbare trots zijn opvolger voor. “Wouter en ik zijn zo’n beetje compagnons de route. In 2012 stonden we voor het eerst samen op de lijst en werden we ook samen verkozen. We hebben altijd goed overeengekomen, ook vaak dossiers besproken, daarom geef ik met veel vertrouwen mijn sjerp aan hem door”, klinkt het. Wanneer er wordt gepolst naar de reacties laat Arne weten dat die overwegend positief zijn. “Ik krijg enorm veel berichten van clubs, ondernemers… Maar nu is het tijd om vooruit te kijken. Vanaf vandaag stuur ik hen ook allemaal door naar Wouter! Zijn agenda is al serieus gevuld, daar hebben we voor gezorgd. De eerste weken zullen we bepaalde zaken nog samen doen, bij wijze van een inloopperiode. Op 15 november wordt hij dan ingezworen in de gemeenteraad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.