Wingene wil meer fietsenstallingen: “Elke gestolen fiets is er een te veel”

Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

De gemeente Wingene wil in de loop der jaren meer veilige fietsenstallingen plaatsen. “Elk jaar worden er fietsen gestolen en elke fiets is er een te veel”, zei gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye (N-VA) tijdens de gemeenteraad afgelopen maandag.

Vorig jaar kondigde de gemeente van Wingene aan dat ze extra fietsbeugels zou installeren. De komende jaren zullen er ook effectief 451 geplaatst worden.

“Veiligheid en dus ook fietsveiligheid is de kerntaak van een lokale overheid”, zegt gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye (N-VA). Het oppositieraadslid was eerder al voorstander om fietskluizen te installeren. Die zouden nóg veiliger zijn. Volgens burgemeester Lieven Huys (CD&V) zullen fietsrekken vervangen worden door fietsbeugels. “Er werden al een aantal van die beugels geleverd die we in de volgende weken zullen plaatsen.”

Niet iedereen doet aangifte

In 2020 werden er in Wingene en Zwevezele vijf meldingen gedaan van fietsdiefstallen. In de afgelopen maanden was dat er maar een eentje. “Elke diefstal is er een teveel”, zegt Pieter-Jan Verhoye. “Natuurlijk doet niet iedereen aangifte. Daarom wil ik iedereen oproepen om naar de politie te gaan als er een fiets gestolen is.”

Ook zouden er extra laadpunten en pompen komen. “Voor dit jaar is er nog niets voorzien. Dat zal eerder voor in de toekomst zijn”, aldus burgemeester Lieven Huys.

(KV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.