Wingene dient geen project rond ‘call groene energie’ in en wacht nog even af

Schepen Brecht Warnez (CD&V) tussen zonnepanelen. © foto Nele
Nele Sabbe
Nele Sabbe Medewerker KW

Tijdens de gemeenteraad van maandag 24 oktober kwam het onderwerp over de energiecrisis aan bod. Oppositieraadslid Pieter-Jan Verhoye (N-VA) deed een voorstel naar projectonderhandeling omtrent ‘call groene energie’.

Door de hogere energieprijzen zijn het uitdagende tijden voor iedereen. Men doet er alles aan om energieverbruik en de kosten te beperken. Steeds meer mensen kijken uit naar duurzame energie en energiebesparing. Vlaanderen is de eerste regio in ons land en bij uitbreiding in heel Europa die energiedelen mogelijk maakt.

De Vlaamse regering maakt nu middelen vrij via het klimaatfonds om dergelijke projecten rond energiedelen te ondersteunen. Daarvoor kunnen gemeenten projecten indienen. Raadslid Pieter-Jan Verhoye vroeg daarom tijdens de gemeenteraad of Wingene ook een project voor ‘call groene energie’ zou indienen en hoe ze het energiedelen zou sensibiliseren.

Geen projectaanvraag

Schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez (CD&V) verduidelijkt: “De energieprijzen zorgen voor onzekerheid en kopzorgen bij gezinnen en ondernemers nu de winter in aantocht is. Het is dan ook voor iedereen een grote uitdaging om energie te besparen en de kosten te beperken. Wij zijn hier inderdaad mee bezig, willen dit alles onderzoeken en promoten, maar alles moet goed ineen zitten.”

Energiedelen legt de focus op particulieren, bedrijven, instellingen en overheden die willen investeren op hun eigen site om een overschot aan duurzame energie al dan niet tegen vergoeding te delen met anderen. “Het systeem van energiedelen en energiegemeenschappen is geen eenvoudige opdracht. Ook technisch niet. Er zijn vandaag wel nog onduidelijkheden en hiaten in het oog op een uitrol op grote schaal. We mogen onze burgers en onszelf niet duwen naar iets wat nog niet op punt staat.”

De schepen antwoordde daarom negatief op de vraag van raadslid Verhoye om nu al een project in te dienen.

Infoavonden

Vorige week ging de eerste van drie infoavonden voor burgers en ondernemers door over alle mogelijke energiepremies en renteloze leningen. Het Energiehuis, WVI komt medio 2023 met een informatieaanbod naar gemeenten toe met infostand en verder onderzoek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.