Waregem onderzoekt mogelijkheden om in openlucht te trouwen op openbaar domein

Gemeenteraadslid Maxim Laporte deed het voorstel tijdens de gemeenteraad.© DJW
Gemeenteraadslid Maxim Laporte deed het voorstel tijdens de gemeenteraad.© DJW
Redactie KW

Gemeenteraadslid Maxim Laporte van oppositiekartel Open VLD/N-VA wil dat in de toekomst trouwen in openlucht op openbaar domein moet kunnen. Voor schepen Jo Neirynck is dat geen probleem. Hij belooft dat de stad mee helpt zoeken naar geschikte locaties.

“Door de coronacrisis heb ik in het Burgerlijk Wetboek een en ander opgezocht”, zegt Maxim Laporte. “Momenteel blijft het trouwen voor de wet beperkt tot een korte plechtigheid in het stadhuis waarbij het aantal aanwezigen is gelimiteerd door de pandemie. Op zich is daar niets mis mee. Maar het kan ook op een andere en veilige manier: in openlucht en op een locatie die de goedkeuring kreeg van het stadsbestuur. In Waregem en de deelgemeenten zijn er zeker geschikte plekjes te vinden. Ik vind dat het tijd is om daar nu op zoek naar te gaan. Ik vraag dit trouwens niet alleen omdat we nu af te rekenen hebben met corona. Het moet in de toekomst altijd tot de mogelijkheden behoren. De trouwers hebben dan de keuze.”

Heel romantisch

Raadslid Laporte voegt er nog aan toe dat een aantal Vlaamse steden en gemeenten al dergelijke mogelijkheid aanbieden. “Ik verwijs naar Diest en Merksem. Daar kun je al in openlucht een burgerlijk huwelijk door de bevoegde ambtenaar laten afsluiten. Ik vind het zelfs heel romantisch om dat op die manier te kunnen doen, in het bijzijn van getuigen, familie, vrienden en kennissen. Ik denk in dat verband aan het Regenboogpark. Een groen domein met waterpartijen dat aansluit bij en in het verlengde ligt van het stadhuis. Het is centraal gelegen, voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Een bijzonder geschikte locatie. Maar er zullen er wel nog wat meer zijn, ook in de deelgemeenten.”

Enkel op openbaar domein

Bevoegde schepen Jo Neirynck vindt het in elk geval een goed voorstel. “Laat het ons in coronatijden nu houden bij wat er momenteel kan: in het stadhuis zelf. Ook voor de deelgemeenten is dat de enige locatie. Wij kunnen het er veilig houden voor iedereen. Maar toekomstgericht moet het zeker ook buiten kunnen. Wel kan het hier enkele over locaties gaan die behoren tot het openbaar domein. Wij gaan op zoek. Hou er wel rekening mee dat er nog heel wat praktische zaken bij komen kijken. Daarover gaan wij nadenken. Eens de pandemie getemd en het met de veiligheid in orde is, kunnen wij misschien het Regenboogpark als proefproject aanbieden.”

(Jan Decock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier