Waarom stapt schepen Verhaeghe op uit college?

© HV
© HV
Redactie KW

Het ontslag van Zedelgems eerste schepen Dirk Verhaeghe op 11 mei zindert na. Partijen N-VA en Vlaams Belang vermoeden dat het rommelt binnen de gemeentebestuur. Dat standpunten en waarden te ver uiteen liggen. Zijn collega’s-schepenen deden er tijdens de jongste raad het zwijgen toe.

Schepen Dirk Verhaeghe was sinds jaar en dag een alom vertrouwd gezicht van de dienst bevolking. De kiezers stemden hem ‘en bloc’ met 2.338 voorkeurstemmen het schepencollege in. Als voormalig schepen en raadslid met de langste staat van dienst in de gemeenteraad, polste Eddy De Wispelaere (N-VA) in de jongste zitting naar de ware toedracht van dit ontslag. “De grote vraag is: Waarom heeft hij nu die beslissing genomen?”

“Of hij het vertrouwen in bepaalde politieke vrienden verloren heeft?”, vraagt de N-VA-fractieleider zich verbaasd af. Niet alleen financieel, maar ook met warmte moet een gemeentebestuur volgens hem zijn mensen behouden, tast hij af. “Zoals de doorlichting van bestuur en personeel eind jaren 90, kunnen we misschien met een gemeenteraadscommissie luisteren waar de problemen in Zedelgem zitten. Misschien kunnen daardoor schepenen en personeel elkaar beter vinden, als dit de reden zou zijn waarom Dirk afhaakt. We willen Dirk bedanken, want talrijke keren stelden we hem vragen over zijn bevoegdheden, en – soms al eens moeilijk – er volgden evenveel antwoorden.

Rivaliteit in plaats van collegialiteit

In een open brief aan de inwoners van Zedelgem, gaf de ontslagnemende schepen van Cultuur en Sport intussen zelf meer tekst en uitleg: “De gemeentepolitiek ligt me momenteel niet. (…) Mijn droom was om mijn ervaring in de gemeentediensten te kunnen voortzetten via de politiek. Waar ik als schepen collegialiteit verwachtte, kreeg ik vaak rivaliteit. Waar ik erkenning verwacht had, werd ik te vaak met afgunst geconfronteerd. (…) Ik wil mijn waarden niet opgeven om te overleven in de politiek.”

Wilde de vertrekkende schepen tegen zijn geweten in niet mee omstreden dossiers goedkeuren? Kon hij wensen van inwoners niet in beleid vertaald zien? “Wat de ware redenen zijn, hopen we ooit wel eens te horen”, aldus raadslid De Wispelaere. Zolang er geen nieuwe schepen aangesteld is, blijft Dirk Verhaeghe schepen. Wie van hem het roer overneemt of meer concrete antwoorden, wordt de volgende gemeenteraad verwacht. (HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.