Vooruit wil lidmaatschap kinderen bij verenigingen sponsoren in Langemark-Poelkapelle

© Getty Images/Johner RF
© Getty Images/Johner RF
Redactie KW

De fractie Vooruit stelt voor om alle kinderen tussen 6 en 16 jaar uit Langemark-Poelkapelle die ook in 2021 hun lidmaatschap hernieuwen bij een jeugd-, sport- of cultuurvereniging, een financiële tussenkomst te geven voor de helft van hun betaalde lidgelden in 2020.

“De middelen kunnen uit het noodfonds die de Vlaamse overheid toekende aan Langemark-Poelkapelle. Momenteel is er dus nog 43.302,81 euro beschikbaar”, rekende Jean-Marie Callewaert (Vooruit) voor.

Het noodfonds dient om verenigingen te ondersteunen. “We kunnen dus geen inwoners vergoeden met die middelen. Het is een nobel voorstel. De pot is te klein om bijvoorbeeld de volleybal te ondersteunen. Een piste zou kunnen zijn om alle verenigingen 50% extra subsidie te geven”, lanceerde schepen Eddy Vanacker (CD&V) het idee. Schepen Dominique Cool (N-VA) was bereid om budget te geven, maar wou niet gaan toeteren zoals de sportschepen met een subsidieverhoging.

Gevaarlijke jongeren

Verder zijn vier jongeren uit Fedasil in Roeselare betrokken geraakt bij geweldpleging. “De jongeren zijn verwijderd naar een ander asielcentrum. Zijn daar nog andere gevaarlijke jongeren aanwezig?”, wilde Tristan Bruynsteen (N-VA) weten. “Mogelijk zitten er nog gevaarlijke jongeren in de gemeente. Ik kan daar niets over garanderen. In het centrum treden ze in ieder geval telkens kordaat op bij gebeurtenissen’, zei burgemeester Lieven Vanbelleghem.

Wachtlijsten

Jean-Marie Callewaert (Vooruit) vindt het ook schrijnend dat wachtlijsten bestaan om een sociale woning te huren, terwijl mensen met een eigendom, binnen-of buitenlanders, daar geen recht op hebben. Het raadslid van Vooruit vroeg of Peter Vantomme (N-VA) dat kan bevragen bij de woonmaatschappij Mandel.

Een nieuwe school wordt de spil van de kern van Bikschote. Via OVSG kan de wachtlijst zes jaar in beslag nemen voor subsidie voor de scholenbouw. (pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.