Vooruit pleit voor mindervalidenparkeerplaatsen aan de inrit van de Centrumparking in Ingelmunster

Redactie KW

Dinsdagavond vond voor de tweede keer op rij de gemeenteraad online plaats wegens de quarantaine van nu Steven De Maesschalck (N-VA), voorzitter van de gemeenteraad.

Het was gewezen schepen en tevens raadslid Nadine Verheye (N-VA) die in het Sociaal Huis zat, samen met algemeen directeur Dominik Ronse en Bert Coucke van de technische dienst, en ervoor zorgde dat deze online raadszitting goed verliep. Tijdens de extra agendapunten vroeg Kurt Soenens (Vooruit) of de gemeente extra mindervalidenparkeerplaatsen wil voorzien aan de inrit van de Centrumparking in Ingelmunster.

“Op de centrumparking achter het gemeentehuis zijn er vandaag 12 parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Op een parking van 161 plaatsen is dat niet weinig. De plaatsen zijn wel allemaal aan één kant van de parking gelegen: dicht bij het gemeentehuis”, zegt Kurt Soenens.

“Voor mensen die naar het gemeentehuis, het Sociaal Huis, de markt of de kerk gaan is dat een heel goede zaak. Maar onlangs kreeg de Vooruit-fractie de vraag of er ook parkeerplaatsen voor mensen met een beperking kunnen komen aan de kant van de inrit aan de Oostrozebekestraat. Aan het ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat is vandaag maar één plaats voorzien voor mensen met een beperking.”

“Eens die bezet is moeten die mensen zich wenden tot de Centrumparking. Voor wie naar het ‘t JOC, het vroegere Don Bosco wil, zijn de voorbehouden plaatsen op de Centrumparking toch wel erg ver. Daarom vragen we om ook aan de inrit van de centrumparking een aantal parkeerplaatsen voor mensen met een beperking te voorzien. Aan die kant komt trouwens ook het nieuwe cultuurcentrum. Nog een reden te meer om daar ook zo’n parkeerplaatsen te voorzien.”

“Onbeperkt in tijd”

“Vanzelfsprekend dat we zorgen voor parkeerplaatsen voor ‘personen met een handicap’ in de nabijheid van het Cultuurhuis. Ik wil nog meegeven: personen met een handicap mogen ook op de gewone parkeerplaatsen staan en indien ze hun mindervalidenkaart leggen, mag dit in de blauwe zone, onbeperkt in tijd”, zegt schepen van mobiliteit Trui Lambrecht.

“Voorlopig zijn we nog volop in onderhandeling met de ontwerpers van het nieuwe cultuurhuis. In de projectdefinitie staat er dat de inplanting van het cultuurhuis maximaal rekening moet houden met de zichtbaarheid en leefbaarheid van de omgeving, waaronder ook een veilige ontsluiting. Het kan dus goed zijn dat het ontwerpteam plannen heeft met de parking en aanpassingen zal voorstellen. Daarom lijkt het mij niet wenselijk om hals over kop enkele parkeerplaatsen voor personen met een handicap bij te maken op de plaatsen waar jullie voorstellen.”

“We moeten evenwel niet wachten tot de volledige afwerking van het Cultuurhuis, indien nodig kunnen deze plaatsen er al vroeger komen. We stellen dan ook volgend amendement voor : Er worden bijkomende parkeerplaatsen voor mensen met een handicap aangebracht aan de inrit van de centrumparking. De locatie en het aantal bijkomende parkeerplaatsen zal concreet worden bepaald op basis van het ontwerp van de omgevingsaanleg van het Cultuurhuis.”

Jan Defreyne (CD&V) begreep niet waarom de gemeente daar mee moet wachten, want tegen dat het Cultuurhuis er staat duurt het nog enkele jaren. Schepen Trui zei dat het zolang niet zal duren.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier