Voltallige oppositie wil op zes plaatsen voorrang van rechts afschaffen

Redactie KW

Op de gemeenteraad van 25 maart in Wielsbeke dienden de drie oppositiepartijen samen een voorstel in. U., N-VA en Vlaams Belang, dat het initiatief nam, ijverden voor de afschaffing van de voorrang van rechts op zes plaatsen in de volledige gemeente. De meerderheid beloofde over het voorstel advies te vragen.

Op een hybride zitting legden de drie oppositiepartijen samen een goed voorbereid punt voor. Op zes plaatsen in Groot-Wielsbeke wil de oppositie de voorrang-van-rechts-regel afschaffen. Dat zijn de Abeelestraat in Sint-Baafs-Vijve met zijn kleine zijstraten, de kruispunten van de Guido Gezellestraat met de Berkenstraat en met de Hulstersestraat, de Kasteeldreef met zijn twee zijstraten, het kruispunt Kapellestraat-Baron van der Bruggenlaan en het vijfarmenkruispunt aan de Lobeekstraat en de Kapellestraat.

Filip Dinneweth (Vlaams Belang) ging van start: “Het is bewezen dat er minder ongevallen zijn waar er minder voorrangen van rechts zijn. De verkeersomstandigheden zijn nu niet meer hetzelfde als toen de regel werd ingevoerd: in 1975.”

Verstrooidheid

Volgens hem wil de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) de voorrang-van-rechtsregel inperken. “Hun woordvoerder laat weten dat de VAB wil dat de voorrang-van-rechtsregel zeer selectief wordt toegepast, zodat er bij de bestuurder aan een kruispunt geen enkele twijfel is wie voorrang heeft. De voorrangsregel leidt vaak tot verstrooidheid, tot een verkeerde reactie en dus tot ongevallen. Tot slot heeft de voorrangsregel zijn snelheidsremmend effect niet bewezen.”

Wout Verheye (N-VA) trad hem bij: “Maar we willen zeker niet overal komaf maken met de regel. We hopen die punten te bespreken op de commissie mobiliteit.” Op de gemeenteraad kondigde meerderheidspartij CD&V aan dat die er zou komen.

Project schoolroutes

Volgens de oppositie zou de gemeente snel kunnen overgaan tot actie. “Volgens ons kan de gemeente deze aanpassingen uitvoeren van september 2021 tot juni 2022. Het budget zou de gemeente kunnen halen uit het project van minister Lydia Peeters om schoolroutes te optimaliseren. We stellen een proefperiode van twee jaar voor, die we daarna kunnen evalueren”, besloot Jan De Potter (U.) het voorstel.

Schepen Daisy Haydon (CD&V) beloofde de oppositie het voorstel voor te leggen op het eerstvolgende politieoverleg op maandag 29 maart. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier