Vijf meningen over Kris Declercq, al vijf jaar de burgemeester van Roeselare

Peter Soete

Kris Declercq is op 1 maart exact vijf jaar burgemeester. In die tijd heeft hij zich verzekerd van een enorme populariteit onder de bevolking. Wij vroegen vijf personen die Kris goed of minder goed kennen naar hun mening over de Roeselaarse burgemeester. Studievriend Pieter-Jan Provoost, cafébaas Claude Vanbesien, toneelspeelster Triene Vanhaverbeke, oud-burgemeester Luc Martens en politicus Bart De Wever stonden ons graag te woord.

Studievriend Pieter-Jan Provoost: “Niet veel valse noten gehoord”

“Ik leerde Kris kennen toen ik 17 jaar was. Dat is 30 jaar geleden. We deden samen vakantiejob in het promotieteam van Roularta. De kostuums van Pinkje en Beertje Knuffel hebben voor ons dus geen geheimen (lacht). Hij loodste me de studentenclub Moeder Arend binnen. Daar ontpopte Kris zich als Nachtburgemeester. Niet alleen van Roeselare maar van alle steden waar hij studeerde: Kortrijk, Leuven tot Stellenbosch in Zuid-Afrika toe. Toen al viel zijn groot verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen op: hij was altijd de ‘last man standing’. En veel valse noten hoorden we niet na de zoveelste cantus, maar dat kon ook aan ons vertroebelde gehoor te wijten zijn geweest.”

“Het is de combinatie van die sterke wil, gekoppeld aan een brede kennis, nieuwsgierigheid en humor dat ik zo bewonder aan hem. In normale tijden spreken we regelmatig af maar corona is ook hier de spelbreker natuurlijk. Sinds oktober vorig jaar hebben we elkaar niet meer in levende lijve gezien.”

Toneelspeelster Triene Vanhaverbeke: “Wie wordt de partner van Kris?”

“Als rijpere vrouw mag ik zeggen dat Kris Declercq een knappe man is met een groot ‘teddybeergehalte’. En hij is zeer graag gezien bij de dames, olala! Ik zou hem zeker een dikke zeven op tien geven. En de cuisson is voor mij ook goed. Wat ik zou veranderen indien ik de first lady van Roeselare zou zijn? Ik zie dat Kris altijd een mooi blauw pak draagt met een wit hemd en altijd mooie schoenen. Jaja, ik let daar op! Wel, indien het mijn man zou zijn, zou ik hem nu en dan casual kledij aanmeten: een mooie jeans met een hip hemd en toffe schoenen. Ja, ik denk dat Kris een partner nodig heeft met een uitgesproken mening. Of ik dat zou kunnen? Absoluut, daar moet je geen ogenblik aan twijfelen. En ik zou geen Melania Trump zijn!”

Triene Vanhaverbeke.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Triene Vanhaverbeke.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

“Ik zou veel mee gaan met Kris. Vier ogen en oren detecteren meer dan twee, hé. En als we dan thuis komen, zouden we onze dag overlopen met een aperitiefje. Een programma ‘Wie wordt de partner van Kris’? Daar zouden veel inschrijvingen voor zijn.”

Cafébaas Claude Vanbesien: “Kris zingt graag en goed”

“Ik heb Kris beter leren kennen toen hij in Leuven studeerde en lid werd van de studentenclub Moeder Arend die bij mij een thuisbasis had. Kris stond meer dan zijn mannetje op de studentenavonden, hij was zeker top drie in het verzetten van pintjes ( lacht ). En het voordeel was dat hij dit lang kon aanhouden. Pintjes afwisselen met cola of water? Neen, dat was niets voor Kris. Kijk, als cafébaas zie je snel wie beginneling, amateur of profrenner is tijdens het verloop van een studentenavond. Wel, Kris was absoluut één van de betere profrenners. Last man standing? Heel zeker en … zorgen voor iedereen rond hem. Dat typeert hem ook als burgemeester: een zeer sociale inborst, naar iedereen luisteren en proberen oplossingen te vinden.”

“Kris en ik zijn vrienden, ik denk dat ik dit mag zeggen. Wij zitten graag eens samen zonder agenda’s om eens te genieten van het leven. En ja, dat kan op een schlageroptreden zijn. Het is bekend dat Kris graag én goed zingt.”

Oud-burgemeester Luc Martens: “Kris koos voor stad en zijn mensen”

“De score die Kris heeft gehaald tijdens de verkiezingen had ik niet verwacht: het was de som van de scores van mijn voorganger Daniel Denys en mezelf. Hij behoort hiermee tot de kleine groep van zeer populaire burgemeesters, die in alle lagen van de bevolking graag wordt gezien. Kris heeft een groot inlevingsvermogen en de mensen voelen dat. Ik blijf de stad met grote aandacht en betrokkenheid volgen en in mijn vele contacten hoor ik zeer veel lof over zijn inzet.

“Lokale politiek is hem zeker niet te min en hij heeft de voorbije jaren ondubbelzinnig gekozen voor Roeselare. Hij had perfect voorzitter van CD&V kunnen worden en daar een hefboom in vinden om de hoogste toppen van de politiek te bereiken. Neen, hij koos voor zijn stad en zijn mensen. Hij deed wat hij beloofde. Hij heeft met Nathalie ook een sterke lijn naar Brussel en met Tom nu ook weer naar Europa. Zij vormen een uniek driemanschap, waar weinig steden over beschikken. Kwaliteit drijft boven.”

Bart De Wever.© BELGA
Bart De Wever.© BELGA

Politicus Bart De Wever: “Zeer hard werkende en sociale man”

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, is met 76.702 voorkeursstemmen de absolute stemmenkampioen in Vlaanderen maar Kris Declercq doet het met 11.447 voorkeursstemmen ook niet slecht. En BDW herinnert zich Kris maar al te goed. Ten tijde van het kartel tussen CD&V en N-VA was Kris immers adjunct-kabinetschaf van minister-president Yves Leterme.

“Ik heb Kris leren kennen ten tijde van het kartel als een zeer intelligente, hard werkende en sociale man”, herinnert Bart De Wever zich. “Kris zou zonder enige twijfel een grote rol kunnen spelen op nationaal vlak. Ik wens het hem toe en hoop dat we dan ons bondgenootschap hervinden.”

“Of we naast kennissen ook vrienden zouden kunnen zijn? We hebben elkaar helaas niet beter leren kennen destijds, maar ik heb altijd al een zwak gehad voor noeste West-Vlamingen. Helaas is het contact al enkele jaren verbroken, zoals het leven vaak loopt. Maar hopelijk kruisen onze wegen zich opnieuw.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.