Thibeau Coussement is de nieuwe kinderburgemeester van Zwevegem

Redactie KW

De eerste zitting van de nieuwe kindergemeenteraad zit er op. Als eerste agendapunt werden de schepenen en kinderburgemeester aangeduid. Die laatste titel ging naar Thibeau Coussement.

De kindergemeenteraad is een vertegenwoordiging van alle lagere scholen in Groot-Zwevegem die het beleid voorstellen doen, bekeken vanuit hun standpunt of ervaringen. De kindergemeenteraadsleden worden, zoals bij echte verkiezingen, gekozen uit de kinderen die zich per school kandidaat stellen. Deze komen telkens uit het vijfde en zesde leerjaar.

De kinderen die zetelen in de kindergemeenteraad krijgen de kans om hun ideeën en wensen mee te delen aan het lokaal bestuur. Ze kunnen advies geven over het te voeren beleid dat gelinkt is aan hun leefwereld. De raad komt een vijftal keer samen en daarin bepalen de kinderen zelf de thema’s waarover ze het willen hebben. Dat kan gaan over activiteiten, sport, cultuur, verkeer, milieu, ruimte… Op die manier wil men kinderen betrekken bij het gemeentelijk beleid en hen de kans geven om hun ideeën en wensen kenbaar te maken. Verder leren kinderen overleggen en spreken in het openbaar en raken ze vertrouwt met ‘democratie’.

Spannende verkiezing

Tijdens de eerste zitting kiezen de raadsleden dan enkele schepenen en de kinderburgemeester. Voor de titel van kinderburgemeester werd het een spannende strijd die uiteindelijk gewonnen werd door Thibeau Coussement uit het zesde leerjaar van VBS Moen.

Daarmee treedt Thibeau in de voetsporen van zijn moeder, Isabelle Degezelle, die schepen is voor CD&V in Zwevegem. Ze heeft o.a. de bevoegdheden cultuur, jeugd en onderwijs. Thibeau was uiteraard blij met de verkiezing en zei de kindergemeenteraad op een positieve manier te vertegenwoordigen en hoopt dat heel wat voorstellen door de ‘grote’ gemeenteraad zullen besproken worden.

(GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.