Straatnaam voor eerste vrouwelijke gemeenteraadslid in De Haan

© gf
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op de gemeenteraad van donderdag 26 november eert het gemeentebestuur van De Haan zijn allereerste vrouwelijke gemeenteraadslid, Lena Decramer, met een straatnaam. Pas in de jaren ’70 kwam er in De Haan een eerste vrouw in de gemeenteraad.

Op 24 april 1921 trokken in ons land voor het eerst meer dan twee miljoen vrouwen naar de stembus. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van toen kregen ze stemrecht en werden er voor het eerst ook vrouwen verkozen, al was hun aantal nog zeer beperkt.

In De Haan zou het zelfs nog meer dan vijftig jaar duren voor het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid kon zetelen. “Groot was onze verbazing dat er voor de gemeentefusie slechts één vrouwelijk gemeenteraadslid was, en wel in de deelgemeente Klemskerke. In Vlissegem en Wenduine waren er géén”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele, die samen met de heemkring en de gemeentearchivaris in de archieven dook.

Vervrouwelijken

Al enkele jaren klinkt immers de roep om straatnamen te vervrouwelijken, en dus werd voor de nieuwe straatnaam bij de K. Mercierlaan/Sparrenboslaan op zoek gegaan naar het allereerste vrouwelijke gemeenteraadslid. “Lena Decramer, echtgenote van Gerard Claeys, kwam in de gemeenteraad na het overlijden van Louis Kerckhof op 22 november 1975.”

“Zij was de eerste opvolgster van de lijst Leon Beirens en zetelde slechts één jaar in de gemeenteraad want in ‘76 waren er de fusie én gemeenteraadsverkiezingen”, vervolgt Vandaele.

Bij de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen, zowel in ’76 als in ’82, zou Christiane Deleersnyder telkens het enige rechtstreeks verkozen gemeenteraadslid zijn. Zes jaar later kwam er eindelijk een doorbraak: voor de lijst CVP raakten toen Christiane Deleersnyder én Annie Zwaenepoel verkozen, voor de lijst LB Maria Ghyle, Myriam Tack en Andrée Flahaut.

Maria Ghyle werd de eerste vrouwelijke schepen van De Haan en Andrée Flahaut de eerste vrouwelijke voorzitter van het OCMW. Lena Decramer overleed in 2013, op 77-jarige leeftijd.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.