Stoelendans van schepenen baart oppositie zorgen

De drie tenoren van CD&V.© Marijn De Vos
De drie tenoren van CD&V.© Marijn De Vos
Redactie KW

Op de gemeenteraad van donderdagavond in Wielsbeke stond de raadsleden stil bij de schepenkwestie. Uittredend schepen Magda Deprez (CD&V) doet er toch nog een jaartje bij om in 2022 de scepter aan Guido Callewaert (CD&V) te geven die hem in 2023 doorgeeft aan Ine Callens (CD&V).

Magda dankte de gemeenteraad voor het vertrouwen. “Ik ben blij dat ik nog gezond ben en dat ik het vertrouwen heb gekregen nog een jaar verder te kunnen doen. Zo kan ik nog enkele projecten afwerken.”

De oppositie stelde zich eerder sceptisch op tegenover de wissel. Jan De Potter van U. kaartte zes milieu-items aan, waarvan hij op een van de volgende gemeenteraden een voorstel zal formuleren. “We zitten nog lang niet aan de 500 bomen die CD&V zou planten. Het hemelwaterplan is er gekomen, maar dat was van moeten. We hebben nog altijd geen zicht op wat met het Speelbos in Sint-Baafs-Vijve zal gebeuren. In 2018 scoorden we slecht op fijn stof bij Curieuzeneuzen. Het burgemeestersconvenant om de CO2-uitstoot te verminderen werd nog altijd niet ondertekend. En hoe zit het met de belangen van de landbouw?” stelde hij de projecten aan de kaak. “U. geeft u geen verwijten, daagt u uit om dit jaar deze projecten nog vorm te geven. Wij zullen goede voorstellen steunen”, vulde hij nog aan.

Wachten op subsidies

Schepen Deprez antwoordde: “Met al deze projecten zijn wij bezig, maar we wachten vaak nog op subsidies. Je weet dat dat lang of heel lang kan duren. Weet dat we intussen deelnemen aan de Blue Deal en de Green Deal.” De Blue Deal bindt de strijd aan tegen droogte, de Green Deal vecht voor duurzame economie.

N-VA maakte zich zorgen over de bevoegdheden. Rik Buyse vond het vreemd dat er nog niets gecommuniceerd werd over de bevoegdheden die Guido Callewaert en Ine Callens zouden bekleden. “De stoelendans werd breed uitgesmeerd op en in de verschillende media. Ik stel vast dat de postjes mooi werden uitgedeeld, maar dat jullie het langetermijnbeleid even links lieten liggen. Hoe worden de bevoegdheden dan verdeeld?”

Huidig CD&V-fractievoorzitter en toekomstig schepen Guido Callewaert beantwoordde zijn vraag: “Bevoegdheden verdelen doe je met alle schepenen samen. Wij zullen dit jaar de puzzel moeten herleggen en bekijken wie het best welke bevoegdheden opneemt”, besloot hij het debat. (NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.