Stemmenkanon Hendrik Bogaert past, tegen afspraken in, voor burgemeesterschap in Jabbeke

Hendrik Bogaert en Daniël Vanhessche. © Davy Coghe
Redactie KW

Met een simpel WhatsApp-berichtje liet Hendrik Bogaert aan zijn fractieleden weten dat hij past voor het Jabbeekse burgemeesterschap. Nochtans was de deal dat hij vanaf 2022 huidig burgemeester Daniël Vanhessche zou opvolgen. Druk beraad bij CD&V Jabbeke…

Het was een donderslag bij heldere hemel. Geheel onverwacht verzaakt volksvertegenwoordiger én stemmenkanon Hendrik Bogaert aan het voor hem weggelegde én via de stem van de burger verdiende mandaat van burgemeester. Niemand binnen CD&V heeft nu een oplossing klaar, men hoopt om deze week na een fikse overlegronde een oplossing uit de bus te krijgen.

Wie is in 2022 de Jabbeekse burgervader? Misschien verlengt Daniël Vanhessche dan toch zijn politieke loopbaan, maar met Frank Casteleyn en Chris Bourgois heeft CD&V nog twee ambitieuze mensen rondlopen die weten dat de politieke wereld er elke dag anders kan uitzien.

Heel wat gesprekken

“Hendrik heeft inderdaad te kennen gegeven het burgemeesterschap niet op te nemen”, bevestigt huidig burgemeester Daniël Vanhessche. “Om hierop te reageren is het te vroeg. Ik ben een teamspeler en deze week zullen er allicht heel wat gesprekken plaatsvinden. Wat er daarna uit de bus komt is afwachten.”

Ook eerste schepen Frank Casteleyn was op zijn zachtst gezegd verbaasd. “Als je de normale democratische weg volgt en de burgemeester stopt en Hendrik neemt het mandaat niet op dan komt de eerste schepen in rangorde naar voor. Maar zover zal het niet komen denk ik. Ik verwacht eerder dan de huidige burgemeester aanblijft.” Het wordt dus pas echt spannend als Daniël Vanhessche wel bij zijn besluit van drie jaar terug blijft…

De hamvraag is natuurlijk waarom Hendrik Bogaert deze boot laat passeren.

Nationale politiek

“Ik blijf zeker gemeenteraadslid tot 2024. Maar ik zal me focussen op de nationale politiek. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn nog heel ver, we zien wel op dat ogenblik”, geeft Hendrik Bogaert mee.

Misschien schat hij in dat met het halfweg deze legislatuur inspringen niets te oogsten valt, behalve terug de tegenwind die de oppositie graag maakt tegen hoge bomen. Hoopt hij om straks in 2024, als rechtstreeks verkozen burgemeester, sterker dan ooit terug te komen? Want wie zal meer stemmen scoren in Jabbeke dan Bogaert? Of heeft hij helemaal geen zin meer in lokaal gehakketak? Veel vragen dus, waar de CD&V tegen volgende week een antwoord hoopt op te geven.

“Er zijn heel wat gesprekken lopende”, zegt CD&V-voorzitter Mark Casteleyn. “We hopen om halfweg november te kunnen communiceren met de burger over de verderzetting van deze legislatuur. Nu is het nog te vroeg.”

(Patrick Anthone)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.