“Stad laten eigen gebouwen verloederen”

Er kwam onder meer kritiek over het Vroonhof.© MD
Er kwam onder meer kritiek over het Vroonhof.© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Tijdens gemeenteraad van maandagavond had Sophie Gruwez (Open VLD) het over het verwaarlozen van stadsgebouwen, met name De Kring, het Vroonhof en de Sint-Michielssite. Volgens burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) zijn aan de drie gebouwen grote werken gepland, en heeft het dus weinig zin die nu op te smukken.

“We stellen vast dat het stadsbestuur inging op onze vraag om voorjaarsbloemen aan te planten op de ronde punten. Spijtig genoeg echter slaat de vrolijke stemming al vlug om in somberheid wanneer we kijken naar bepaalde stadsgebouwen”, aldus Sophie Gruwez.

“We hebben de indruk dat, eens een gebouw verworven is, er niets meer mee gedaan wordt en het door leegstand vlug achteruit gaat. Voorbeelden zijn het Sint-Michielscomplex en het Vroonhof. De stad is eigenaar, maar niets wordt nog onderhouden. Nochtans verwacht men van elke eigenaar dat die zijn pand onderhoudt, ook als het leeg staat. Op de duur leidt dit tot gebroken ramen, vervuiling van pand en omgeving, panden waar iedereen toegang toe heeft met op termijn onveilige toestanden”, zei het raadslid nog.

“Ook De Kring staat al geruime tijd leeg en dat is eraan te zien. De gevel, ramen en deuren, alles is vervuild. Het zou het straatbeeld van Poperinge ten goede komen, mochten de gebouwen afgesloten worden voor niet-bevoegden en daarnaast ook regelmatig eens een poetsbeurt krijgen en op de één of andere manier opgesmukt worden. Kan het stadsbestuur dit in overweging nemen?” vroeg Gruwez zich af.

Angel in de voet

“Het Michielscomplex is al veertig jaar een angel in de voet van elk Poperings stadsbestuur. Ik heb het er nooit anders weten bij staan dan zoals het er nu bijstaat, oud en versleten, zelfs toen het nog in gebruik was. Dat er nu eindelijk vooruitgang is in dat dossier, doet blijkbaar niet ter zake. Het dossier werd ingediend bij Onroerend Erfgoed en onlangs aanvaard voor subsidiëring. Het voorontwerp voor de herbestemming werd begin deze maand door De Mandel goedgekeurd en ingediend bij de VMSW. Het is nu hopen op bijkomende financiering en dan kunnen we ook met dit dossier weer verder”, antwoordde de burgemeester.

“Maar ondertussen verlangt u van ons dat we in een gebouw waartoe voor iedereen de toegang verboden werd de ramen gepoetst of herschilderd worden. Dat heeft toch geen enkele zin? Dat het niet ideaal is, akkoord, maar welk onderhoud hier aangewezen is, behalve, de gebroken ramen, het voetpad en de tuin, is mij niet duidelijk.”

Het Vroonhof

“In de gemeenteraad van februari werd de vraag gesteld naar het afsluiten van de poorten van Het Vroonhof. Op dat moment hadden we de sleutels nog niet, die kregen we pas half maart. En nu al komt de kritiek dat we het niet onderhouden zoals het hoort? Dat we slachtoffer zijn van vandalisme, dat wordt gemakshalve niet vernoemd. Ook hier werken we aan een oplossing. We gaan zoveel als mogelijk gebouwen tijdelijk in gebruik nemen om leegstand te vermijden, in afwachting van de afbraak van een deel van de gebouwen. Ondertussen is dat vandalisme een probleem, maar we hebben onder meer al een camera ingezet. Veel zal ook veranderen eens de bouwwerf aan de overkant binnenkort opstart.”

De Kring

“We zijn officieel eigenaar van De Kring sinds oktober vorig jaar. Voordien al stelden we een architect aan. We hopen zo vlug mogelijk de aanbesteding te kunnen houden. Tegen eind dit jaar wellicht starten met de werken daar. Moeten wij nu echt de ramen schilderen en poetsen, als het binnen een half jaar een grote bouwwerf wordt? Ondertussen kreeg onder meer de binnentuin al een grondige onderhoudsbeurt”, besloot de burgemeester.

Isabel Sticker (Open VLD) stelde nog voor om bepaalde gevels te voorzien van doeken of schermen, met vermelding wat daar komt. Partijgenote Sabien Battheu vroeg wanneer de leegstaande winkels worden bestickerd, om zo meer vrolijkheid in de straten te brengen. De burgemeester beloofde dat dit binnenkort gebeurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier