Sportpark Poperinge krijgt volledige upgrade

Burgemeester Christof Dejaegher en schepen Klaas Verbeke met de maquette van de aanpassingen aan de toekomstige sportzone. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Burgemeester Christof Dejaegher en schepen Klaas Verbeke met de maquette van de aanpassingen aan de toekomstige sportzone. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Op de agenda van de gemeenteraad van maandag 31 mei staat de goedkeuring van het masterplan voor het sportpark. Eerder kon je in deze krant al lezen dat de stedelijke sportzone langs de Ouderdomseweg straks een serieuze upgrade krijgt. Gespreid over vier fasen investeren AGB De Kouter én de private sector meer dan 9 miljoen euro.

Blikvangers worden een nieuw en volledig uitgerust softbalterrein, tennis- en padelinfrastructuur, een irrigatiesysteem, kunstgras, een omnisportluifel, beachvolleyterreinen, extra bergruimte, extra wandel- en fietspaden en veel groen en water.

“Studiebureau VELD (Brussel) maakte in nauw overleg met de sportdienst, een werkgroep masterplan sportpark en alle betrokken sportclubs en gebruikers van de stedelijke sportzone in het voorbije halfjaar een gedetailleerde studie over de toekomstige uitbouw van de stedelijke sportzone, die zich tussen de Europalaan, de Reningelstseweg en de Ouderdomseweg bevindt”, zegt schepen van Sport Klaas Verbeke (CD&V).

“Ondanks de coronacrisis was er bijzonder veel aandacht voor participatie. In november 2020 formuleerden alle betrokken sportverenigingen en de sportraad hun wensen tijdens een digitale inspiratiedag. Tijdens de opmaak van het plan, tussen december 2020 en maart 2021, waren er verscheidene terugkoppelmomenten. In maart stelde het studiebureau een voorlopige versie voor tijdens een webinar. Op basis van input van clubs en sportraad gebeurden nog een aantal belangrijke bijsturingen. De sportraad gaf een positief advies op 3 mei”, aldus burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

“Het plan probeert niet alleen te voldoen aan de onmiddellijke noden van de sportclubs maar zet ook in op een duurzame en evenwichtige lange termijnplanning: de plannen kosten immers veel geld. Ramingen hebben het over een totale investering van 8.182.088 euro zonder btw, waarvan AGB De Kouter/de stad 4.423.555 euro voor haar rekening zou nemen, private investeerders 3.551.183 euro en clubs (via de bouw van kantines) 207.350 euro. Deze investeringen gebeuren niet allemaal tijdens deze legislatuur. Fase 3 en 4 staan gepland vanaf 2025.”

Vier fasen

Fase 1 (2021-halfweg 2022) focust op de aankoop of ruil van gronden, gelegen tussen de huidige sportzone en de technische dienst in functie van de toekomstige aanleg van een nieuw softbalterrein. Daarnaast komen er private indoortennis- en padelterreinen. Hiervoor wordt een concessieovereenkomst gesloten van 50 jaar. In de eerste fase is het terrein van pakweg 60 op 60 meter achter de bestaande parking van de technische dienst groot genoeg voor bijvoorbeeld twee indoortennis- en één indoorpadelterrein, sanitair, kleedkamers, een cafetaria, inclusief een uitbreiding van de bestaande parking (+54 plaatsen). Bedoeling is dat die private bouwplannen al volgend jaar starten.

Fase 2A (halfweg 2022-2023) behelst de aanleg van een nieuw en volwaardig uitgerust softbalterrein met kleedkamers en cafetaria op de gronden die binnenkort verworven worden. Tijdens fase 2B (2023-24) krijgt het voetbalterrein F kunstgras, wordt sporthal 2 uitgebreid met een berging en kan de private investeerder – aangezien de gronden intussen verworven zijn – uitbreiden met indoor- en/of outdoortennis- en padelterreinen.

In een derde fase vervolledigt het wegennetwerk binnen de hele site, met extra aandacht voor gescheiden auto- en fiets/wandelverkeer, fietsstallingen, verlichting, stadsmeubilair… Het trimpad, dat nu zeer intens gebruikt is, wordt verlengd en krijgt er een fit-o-meter bij. Daarnaast komen er nog een waterbekken en een groenzone met speelweide in het zuidelijke deel van de site.

De vierde en laatste fase, ook gepland vanaf 2025, bestaat uit ondermeer de aanleg van twee beachvolleyterreinen, tien indoor- en zeven outdoorpetanquevelden met cafetaria op een terrein langs de Reningelstseweg en ten slotte de bouw van een sportluifel met omnisportterrein en zomerterras.

(AH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.