Schepen van Brugge zet micro niet uit en noemt raadslid ‘achterlijken’ tijdens gemeenteraad

Stefan Vankerkhoven

“Achterlijken.” Het is niet meteen een woord dat je tijdens de gemeenteraad van Brugge verwacht te horen. Toch ontglipte het aan schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) tijdens een interpellatie van raadslid Pascal Ennaert (SP.A). Haar microfoon stond nog aan, dus werd het ook – want coronaproof via videoconferentie – voor het nageslacht bewaard.

Zit er een haar in de boter bij de Brugse politieke meerderheid? Feit is dat Mieke Hoste (SP.A) dinsdagavond tijdens de Brugse gemeenteraad fel van leer trok tegen het kappen van bomen in Brugge en dus als lid van de CD&V/SP.A/Open VLD coalitie harde kritiek uitte op schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD). Laatstgenoemde merkte tijdens haar verweer fijntjes op dat er in Brugge op twee jaar tijd meer dan 15.000 bomen geplant zijn. “Dat zijn er veel meer dan tijdens de zes jaar dat uw partijgenoot op mijn plaats zat.”

Oppositieraadslid Stefaan Stintobin (VB) vindt dit het geschikte moment om een vuurtje te stoken. Hij nam de gemeenteraadszitting op en selecteerde een fragment, waarin tijdens een interpellatie van Pascal Ennaert te horen is dat Mercedes Van Volcem het woord ‘achterlijken’ gebruikt. Met als commentaar: ‘Leuke meerderheid in Brugge’

Verrast door de toon

Hoe reageren de Brugse politici hierop? Mercedes Van Volcem: “Een haar in de boter? Neen ! We hebben een goede samenwerking met de collega’s schepenen van de SP.A en CD&V. Ik was wel verrast door de toon van Pascal Ennaert toen hij een vraag stelde en beweerde dat er ‘onkunde’ was bij de dienst Openbaar Domein bij de coördinatie van de werken. Ik kwam op voor mijn dienst die onterecht werd beledigd en fantastisch werk levert in de stad. Met Raakvlak, waarvan Pascal de voorzitter is, zit ik bij elk werk samen. We hebben een goede samenwerking bij alle grote werken.”

“De opmerkingen van Pascal waren beneden alle peil. Dat zette bij mij kwaad bloed. Die woorden waren niet voor het publiek bedoeld. De bedoeling was niet dat ik dat zei voor de volledige gemeenteraad. Mijn micro stond nog aan maar normaal wordt die na het spreken uit gezet. En voor die woorden zal ik mijn ecxuses aanbieden aan Pascal persoonlijk, maar dat wil niet zeggen dat ik niet achter mijn dienst blijf staan.”

“Het zijn harde werkers en het verwijt dat we niet overleggen met raakvlak klopt absoluut niet. Integendeel we plegen steeds overleg. Achterlijken dat zeg je niet. Ik zou het wellicht opnieuw denken als hij die onzin uitkraamt, maar zou het niet meer zeggen. Dat was ook de bedoeling niet, dus sorry voor de uitspraak.”

Assertieve stijl

En Pascal Ennaert? Die zegt: “Ik heb het woord zelf niet gehoord, achteraf hebben verschillende mensen mij erop gewezen. Dat heeft wellicht te maken met de assertieve stijl die Mercedes hanteert, als ze wordt geïnterpelleerd. Het contact met de fractieleiders in de gemeenteraad verloopt uitstekend. We zijn het wel niet altijd over alles eens, maar alles is bespreekbaar. Het is ook, niet omdat je een gemeenteraadslid uit de meerderheid bent, dat je monddood moet gemaakt worden. Getelefoneerde vragen, daar doe ik niet aan mee. De grootste stoker is Stefaan Sintobin, het stoort mij dat hij niet anders doet dan mensen tegen elkaar opzetten. Met politici mag hij dat proberen, met het brede publiek vind ik dat not done. Dat is niet mijn stijl om aan politiek te doen. Ik hou het liever beleefd en bij de inhoud, met constructieve voorstellen.”

Pascal Ennaert voegt er nog aan toe : “Het woord ‘onkunde’ heb ik niet gebruikt. Ik heb enkel willen zeggen dat er in de coördinatie van de werkzaamheden in Brugge iets misloopt. De archeologische dienst Raakvlak zou systematisch van elke ingreep moeten ingelicht worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.