Roeselare plaatst vuilnisbakken in onafgewerkte verkavelingen, maar pas bij voldoende sociale controle

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De stad Roeselare is niet van plan om vuilnisbakken te plaatsen in wijken in aanbouw als er nog geen sociale controle aanwezig is. “Dan creëren we een mogelijke sluikstortplaats”, klinkt het bij schepen Marc Vanwalleghem.

Siska Rommel (N-VA) wil dat er ook op onafgewerkte verkavelingen al vuilnisbakken worden geplaatst. “Het hoeft geen betoog dat er sinds sinds de coronacrisis meer nood is aan wandelen en ontspannen in groene zones. Hierbij wordt niet enkel gebruik gemaakt van bossen, parken of aangelegde wandelroutes, maar ook van verkavelingen die nog in ontwikkeling zijn. Ik denk aan het Roobaertpark waar al een speeltuintje, een picknickzone en aangelegde wandelpaden zijn aangelegd”, aldus Siska.

“Vorig jaar stelde ik al een schriftelijke vraag om er vuilbakken te plaatsen. Ik kreeg als antwoord dat dit niet kan zolang de zone niet werd overgedragen naar het openbaar domein. Ondertussen blijft het zwerfvuil dat daar wordt achtergelaten een doorn in het oog van de vele wandelaars en joggers die reeds gebruik maken van dit stukje groen. Uit respect voor onze natuur en voor onze vele Roeselaarse mooimakers wil ik opnieuw de vraag stellen of de stad al kan voorzien in het plaatsen van vuilbakken zodat dit stukje groen geen afvalplaats wordt. Deze vraag geldt trouwens voor alle groene verkavelingen in de stad.”

Schepen Marc Vanwalleghem (CD&V): “We begrijpen de bezorgdheid. Toen je de vraag stelde, ging het om onbebouwde verkavelingen. Het is wel zo dat er tussen de voorlopige en definitieve ingebruikname wel een mogelijkheid is om vuilnisbakken te plaatsen. Het tijdstip is hierbij van groot belang. Wanneer er nog geen sociale controle is, ontstaat er een sluikstortlocatie bij de vuilnisbakken. Dat willen we zoveel als mogelijk vermijden. We zetten de vuilnisbakken vooral op plaatsen waar de mensen buitenshuis consumeren. De soort vuilnisbak hangt af van de locatie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.