Roeselaars onderwijs telt momenteel 37 kinderen van Oekraïense afkomst, capaciteit voorlopig toereikend

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De Roeselaarse onderwijsnetten vangen momenteel 37 kinderen uit Oekraïne op. Momenteel lukt dat perfect met de huidige capaciteit, al zijn extra vrijwilligers voor de begeleiding meer dan welkom.

“Door de crisissituatie in Oekraïne zijn de laatste maanden heel wat extra kinderen met een achtergrond Nederlands niet-thuistaal in het onderwijs ingestroomd”, kaart Justine Pillaert (N-VA) aan. “Op de commissie mens werd een tijdje terug een toelichting gegeven over de impact van de oorlog in Oekraïne, waaronder in het onderwijs. Toen werd gezegd dat scholen die extra noden ondervinden door de instroom van Oekraïense kinderen in het onderwijs dat aan de stad mochten melden zodat voor een oplossing op maat kon worden gezorgd.”

“Zijn er in tussentijd extra noden in het onderwijsveld gesignaleerd? Is er voldoende capaciteit? Zijn er genoeg, gekwalificeerde, leerkrachten die de nodige ondersteuning krijgen? Moet er voor de wiebelweek in augustus extra capaciteit voorzien worden als dit haalbaar is?”

Extra vrijwilligers

Schepen Nathalie Muylle (CD&V): “We hebben vandaag 37 leerlingen met Oekraïense nationaliteit, vijf in het kleuter, negen in het lager en 23 in het secundair. In het secundair zijn er afspraken gemaakt in kader van OKAN, waarbij er niemand geweigerd werd. Iedereen vond een plaatsje binnen de voorgestelde capaciteit. In het basisonderwijs ging men via de taskforce en werd gezocht in de buurt van waar ze verblijven. Er werd qua taal vooral via de reguliere kanalen gewerkt, maar ook bij het flankerend aanbod voor anderstalige nieuwkomers. Vijf zijn ook ingeschreven bij STAP en SASK voor de zomervakantie. We gaan geen zomerklas organiseren voor hen, maar we stimuleren hen wel om naar de wiebelweken te gaan. Het klopt dat we mensen te kort hebben, daar om gaan we op zoek naar extra vrijwilligers om hen extra te kunnen ondersteunen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier