Raadslid Christoph Deraeve neemt ontslag uit de gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle

Voor Christoph Deraeve is de politiek een afgesloten hoofdstuk.© pco
Voor Christoph Deraeve is de politiek een afgesloten hoofdstuk.© pco
Redactie KW

In Langemark-Poelkapelle neemt Christoph Deraeve ontslag uit de gemeenteraad. Voor CD&V betekent het afscheid een aderlating.

Christoph is de zoon van gewezen schepen Dirk Deraeve en een naam als een klok in de politiek van Langemark-Poelkapelle. “Enkele maanden voor het vertrek van gewezen schepen Johan Vanysacker voelde ik mij minder gedreven in mijn taak als gemeenteraadslid”, reageert Christoph. “Ik ergerde me steeds vaker aan zaken zoals communicatie, zowel intern of op sociale media. Ik miste de betrokkenheid als raadslid in bijvoorbeeld het samenstellen van het meerjarenplan of de aanpak van de coronacrisis. Ik was betrokken in het kerkenplan van Poelkapelle, maar moest in de krant lezen dat de plannen door burgemeester Vanbelleghem en schepen Cool werden afgeblazen.”

“Het schepencollege bestuurt de gemeente en op de gemeenteraad zelf heb je weinig in de pap te brokken. Een schepenambt ambieerde ik niet echt, want de combinatie van een uitvoerend mandaat wordt op mijn werk niet meer toegelaten.”

Ergernis over lange discussies

“De druppel die de emmer deed overlopen, was een discussie enkele weken terug over een investering van een warmtepomp voor het nieuwe woonzorgcentrum. De installatie betaalt zichzelf terug, maar zou een overschrijding kunnen betekenen van het budget. Op dat moment dacht ik: wat zit ik hier nog te doen? Ik had het gehad. Er is een last van mijn schouders gevallen. De coalitie heeft een ruime meerderheid. Ze moeten werken aan het vertrouwen”, meent Christoph Deraeve, die nog één grote droom wil verwezenlijken. “Ik zou graag nog een groot evenement organiseren ten voordele van een goed doel. Het programma ‘Leef’ heeft me daartoe bewogen.”

Jan Halewijck vervangt Christoph in de gemeenteraad. Nicole Louwagie wordt de nieuwe fractieleidster van CD&V.

Verdagingen in college

Het woord ‘vertrouwen’ liet ook Laurent Hoornaert (Tope8920) vallen bij zijn herhaalde vraag op de gemeenteraad over de samenwerking in het schepencollege en het managementteam. “Ik merk dat verschillende punten in het schepencollege verdaagd worden”, stelde hij. “Gaande van evaluatie van belastingstarieven, managementassistentie bij het wzc of de optimalisatie van het college en het managementteam. Conclusie is dat er niets wordt beslist. Zeer vreemd ook dat je een extern persoon nodig hebt om overeen te komen. De burgemeester is de behoeder van de samenwerking van de coalitie. Nu is het blijven aanmodderen.”

Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) verweerde zich met: “We moeten als team vooruit. Het gebeurt dat er discussies zijn waar we niet uitkomen en dan verdagen we. Ik kan niet meer zeggen.”

Bijkomende gemeenteraad

Op maandag 17 mei is er een bijkomende gemeenteraad gepland. De gemeenteraad zal moeten een beslissing nemen over de aanvraag van 600.000 euro aan subsidies van VIPA voor de bouw van het wzc. Er is nog onduidelijkheid over de aanrekening van de btw bij bepaalde onderdelen van het project. Het wordt in de komende dagen opnieuw een discussie over de hoogte van het budget. Of misschien komt er wel geen bijkomende vleugel aan De Boomgaard. (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier