Raad tikt schepen op de vingers: “Deontologische code moet nageleefd worden”

Schepen Jan Lievens.©GINO COGHE Gino Coghe
Schepen Jan Lievens.©GINO COGHE Gino Coghe
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De Koekelaarse gemeenteraad stelde vast dat schepen Jan Lievens (Open VLD) de deontologische code voor mandatarissen overtreden heeft. De raad vraagt de schepen de code in de toekomst na te leven.

Het was oppositieraadslid Jolien Lootens-Stael (N-VA) die eind mei klacht indiende tegen de schepen bij zowel de gemeentelijke deontologische commissie als bij minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). Schepen Lievens had na het goedkeuren van een bouwvergunning door het schepencollege in een mail zijn diensten als makelaar aangeboden aan de aanvrager van de vergunning. De gemeenteraad deed nu een uitspraak in de zaak.

Uitspraak

“De fractieleiders van alle partijen die in de raad vertegenwoordigd zijn stelden vast dat Jan Lievens inderdaad een aantal artikelen van de deontologische code voor mandatarissen overtreden heeft”, vertelt algemeen directeur Lode Claeys. “Die code werd in de gemeenteraad op 27 mei 2019 goedgekeurd. De vaststelling van de overtreding moet door de gemeenteraad gebeuren en die moet ook een uitspraak doen.” De raad stelde de overtreding daadwerkelijk vast en vroeg schepen Lievens in de toekomst de deontologische code na te leven. Rond de klacht bij minister van Binnenlands Bestuur Somers is er momenteel nog geen nieuws.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.