Problemen door oude riool in Sypskapelle

(foto JS) © ©2022 Jan Stragier
Redactie KW

De problemen met de dorpskernvernieuwing in Slypskapelle blijven aanslepen. Het dispuut met de aannemer leidde zelfs tot een rechtszaak. Op de dagorde van de gemeenteraad stond ter goedkeuring een dadingsovereenkomst waarbij de gemeente aan de aannemer 80.000 euro zou betalen. Het agendapunt werd evenwel verdaagd nadat bleek dat er in het begin van de Strobomestraat nog …oude riolering ligt.

Persyn zorgde voor een nieuwe en gescheiden riolering. Zo stond het alvast in het bestek. De uitvoering was evenwel een ander paar mouwen, zo blijkt nu. Tussen de huisnummers 1 en 5 in de Strobomestraat legde een andere aannemer op vraag van de gemeente vorige week donderdag de voetpaden open.

In het begin van de Strobomestraat bleef er de afgelopen maanden na hevige regenval water op de rijbaan staan en was dat nu weer het geval. In de buurt woont eerste schepen Sherley Beernaert (STERK). Fractieleider Ward Gillis (PRO) kaartte het probleem al aan tijdens de gemeenteraad in december. “Kelders lopen onder, het grondwater steekt naar boven en de straat staat regelmatig onder water”, liet hij toen horen.

Met Cardoen uit Zandvoorde (Zonnebeke) deed de gemeente Moorslede nu een beroep op een andere aannemer om op zoek te gaan naar de oorzaak van die wateroverlast. “Blijkt dat de oude riolering in het begin van de Strobomestraat nog in de grond zit en we hebben aannemer Persyn daarvoor aansprakelijk gesteld”, zegt schepen van Openbare Werken Geert Vanthuyne (Visie). “Het hemelwater en de drainage komen terecht in die oude buizen.”

Moeilijk dossier

Die zaken kwamen pas aan het licht in de namiddag voor aanvang van de gemeenteraad. Vandaar dat de dadingsovereenkomst niet ter stemming werd voorgelegd. “De dorpskernvernieuwing in Slypskapelle was van in het begin een heel moeilijk dossier”, zegt burgemeester Ward Vergote (Visie). “De wegen- en rioleringswerken kenden een vertraging.”

De werken duurden dubbel zo lang als aanvankelijk gepland. Wegens het overschrijden van het aantal werkdagen, rekende de gemeente de aannemer een vertragingsboete van 129.062 euro aan. Volgens aannemer Persyn was de vertraging de schuld van de gemeente en diende hij op zijn beurt een schadeclaim van 351.725 euro in. Het studiebureau had een uitvoeringstermijn van 205 kalenderdagen voorzien. Het zijn er uiteindelijk 571 geworden. De werken kostten in totaal 3.045.870 euro. Er namen zes aannemers deel aan de aanbesteding. Eind november 2016 begonnen de werken.

Grote gebreken

In april was er over de lopende rechtszaak een overleg tussen de gemeente en aannemer Persyn met de bedoeling een minnelijke schikking te treffen. Beide partijen kwamen tot het voorstel dat de gemeente 80.000 euro betaalt. De aannemer gaf daarover zijn akkoord. Met de vaststellingen in het begin van de Strobomestraat is er nu plots een andere wending.

“Een dadingsovereenkomst kan nu niet vermits er nog heel wat problemen zijn en die zijn nog niet volledig opgelost”, aldus de burgemeester. “Een definitieve oplevering werd door ons geweigerd. Er zijn nu zodanig grote gebreken dat we ze niet kunnen negeren want anders krijgen we achteraf te veel problemen en zitten we met de gebakken peren. Die zaken in het begin van de Strobomestraat staan niet in de dadingsovereenkomst want ze zijn nog maar recent. We gaan met aannemer Persyn weer aan tafel moeten zitten. De dadingsovereenkomst komt eventueel op een volgende gemeenteraad.”

Werfopvolging

“Hoe komt het dat men tijdens de werfopvolging niet heeft gezien dat de oude riolering bleef zitten?”, vraagt Bart De Koning (PRO) zich af. “De werfopvolging is niet aan ons maar komt het studiebureau toe”, reageert de burgemeester. “Het toezicht op de rioleringswerken gebeurde door Infrax”, merkt gemeenteraadsvoorzitter Pol Verhelle (Visie) op.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier