Poperinge overweegt nieuwe belasting voor gepensioneerde handelaars

De stad zoekt naar oplossingen zodat er meer ruimte komt voor jonge starters.©MICHAEL DEPESTELE MD
De stad zoekt naar oplossingen zodat er meer ruimte komt voor jonge starters.©MICHAEL DEPESTELE MD
Redactie KW

Het stadsbestuur broedt op een plan om handelaars die hun zaak definitief sluiten en hun etalage vervangen door een gordijn, belastingen te doen betalen. En die zou tot 15 jaar terug in de tijd kunnen gaan. Open VLD steigerde alleen al bij het idee.

“Op pagina 62 van het actieplan Lokale Economie lezen we dat de stad een belasting wenst in te voeren op onbenutte winkelvloeroppervlaktes. Meer bepaald: eigenaars, vroegere handelaars, die na de stopzetting van hun handel/winkel in hun eigendom blijven wonen waardoor deze volledig privéwoning wordt, zullen hiervoor bestraft worden en zullen belastingen moeten betalen”, schetste Sophie Gruwez (Open VLD).

‘Vergordijnen’

“De stad zal hiervoor 15 jaar terugkeren in de tijd. Met andere woorden: voormalige handelaars die tussen 2005 en vandaag gestopt zijn met hun zaak en daarna in hun eigendom zijn blijven wonen zonder dat er winkel in uitgebaat werd, het bestuur spreekt van ‘vergordijnen’, zullen getroffen worden door deze belasting. Dit is schandalig.

“In het strafrecht bestaat zoiets als het legaliteitsbeginsel ‘Nulla poena sine lege’ – geen straf zonder wet. Dit houdt in dat een crimineel niet bestraft kan worden voor feiten die op het ogenblik van het plegen ervan nog niet strafbaar waren gesteld door een wet.”

“Het gaat hierbij om die Poperingenaar die heel zijn leven zijn handel heeft uitgebaat in zijn eigendom en hiervoor dus alle mogelijke taksen en bijdragen betaald heeft aan de stad. Nadien wil hij rustig genieten van zijn pensioen in zijn eigen woning, betaalt hij daar onroerende voorheffing voor enzovoort, en daar zou dus nu een extra bestraffing bijkomen. Daar kunnen wij absoluut niet mee instemmen”, zei Sophie Gruwez.

‘Gaten in het winkelfront’

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) antwoordde dat het hier slechts ging om een voorlopig idee. “Voor een dergelijk plan moet eerst een gemeentelijk reglement opgemaakt worden, dat moet worden goedgekeurd in de gemeenteraad. Pas dan kan u het afkeuren. Een dergelijk reglement heeft niets te maken met strafrecht, wel met gemeentelijke fiscaliteit.”

“Maar we moeten iets doen aan de handelspanden die gaten vormen in het winkelfront, door hun voormalige etalage te bedekken met gordijnen of dergelijke. Dat werkt marktverstorend. Er is al zo weinig aanbod op de huurmarkt voor jonge startende ondernemers. En daar willen we op de duur iets aan doen. Maar voorlopig is het slechts een idee, dat zeker verder onderzocht moet worden.”

Waarop Sophie Gruwez stelde dat het dus erg nodig was om nu al hun stem te laten horen. “Want het zou erop neerkomen dat gepensioneerde handelaars bijna niet meer in hun eigen pand zouden mogen blijven wonen.”

‘Wisselwinkels’

“De stad koopt twee winkelpanden aan in de Gasthuisstraat. Het is de stad die bepaalt welk soort handelszaak er daarin komt want het pand wordt als concept in de markt gezet. Vanaf 1 januari 2022 wordt daar dan een uitbater/ondernemer voor gezocht die ‘een aantal voordelen en extra steun’ ontvangt.”

“De aankoopprijs van die panden bedraagt 320.000 euro, de inrichting 100.000 euro, met promotie en administratie samen 435.000 euro. Er zou subsidie zijn van het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen. Is dat voor die volle 435.000 euro?”, vroeg Sophie Gruwez zich af.

Volgens de burgemeester werd nog maar één pand aangekocht. “En het is niet de stad, maar Ondernemen@Hoppeland, die een wedstrijd zal organiseren. De Vlaamse regering wil ‘wisselwinkels’ om starters te ondersteunen. We krijgen subsidies, ook voor de inrichtingswerken.” (AH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier