Oud gemeentehuis van Boezinge staat te koop: “Financieel onverantwoord om te renoveren”

Katrien Desomer en Georges Smagghe voor het oud gemeentehuis in Boezinge.© TOGH
Katrien Desomer en Georges Smagghe voor het oud gemeentehuis in Boezinge.© TOGH
Tom Gheeraert

Het stadsbestuur wil werk maken van de verkoop van het oud gemeentehuis in Boezinge. Volgens de CD&V-oppositie is er amper overleg geweest met de verenigingen en kunstenaars die het gebouw gebruiken. Schepen Philip Bolle (SP.A) meent echter dat er een oplossing gezocht wordt voor alle gebruikers.

Het oud gemeentehuis is een van de meest zichtbepalende gebouwen van Boezinge en is gelegen op dorpsplein Katspel in de schaduw van de kerk. Boezings oppositielid Katrien Desomer (CD&V) ving echter op dat de meerderheid de plannen voor de verkoop van het oud-gemeentehuis op de agenda heeft gezet. “Een goeie beslissing want veel langer wachten is geen optie meer, de staat van het gebouw gaat snel achteruit”, aldus Katrien Desomer op de gemeenteraad van maandagavond. “Waar we wel niet mee akkoord kunnen gaan is dat de verenigingen die op vandaag gebruik maken van de ruimte op straat worden gezet zonder enig aangeboden alternatief.”

“We hebben wel degelijk alle betrokken verenigingen gecontacteerd” – schepen Philip Bolle (SP.A)

Schepen van Patrimonium Philip Bolle (SP.A) bevestigde dat het stadsbestuur werk wil maken van, de verkoop. “Het zou financieel onverantwoord zijn dit te willen renoveren, al is het maar omdat er ook geen concrete plannen zijn naar functionele invulling toe”, aldus Philip Bolle. “Waar ik het absoluut niet mee eens ben, is dat wij verenigingen hiervoor op straat zetten. Wij hebben ter voorbereiding van de verkoop het initiatief genomen om eens uit te vlooien wie daar eigenlijk allemaal ruimte inneemt en of daar nog een noodzaak toe is. Met alle gebruikers of verantwoordelijken werden contacten gelegd en overleg gepleegd.”

Kunstenaars

Zo werd het gebouw gebruikt door drie kunstenaars, onder wie Gilbert Degryse, die echter op 5 april 2017 overleed. “De familie van Gilbert is stelselmatig bezig met de ontruiming. Dit schiet goed op”, lichtte Bolle toe. “Een tweede kunstenaar blijft daar actief in afwachting van de verkoop. In aanloop hiervan zoeken wij samen met hem naar een passende oplossing en ontruiming van onnodige materialen. Een derde kunstenaar is failliet. Er werd contact opgenomen met de curator Johan Houtman die volledig afstand doet van alles wat er nog staat van de betrokken kunstenaar. De werken van de kunstenaar zelf werden voorlopig in een apart lokaal ondergebracht in afwachting van een bestemming.”

Verhuis naar archief

Een van de grootste overgebleven gebruikers van het oud gemeentehuis is Georges Smagghe, de bezieler van het heemkundig tijdschrift De Boezingenaar. In twee lokalen van het oud gemeentehuis gaf Georges het archief een onderkomen. “Er werd beslist om samen met meneer Smagghe een inventaris op te maken van het archief, van de inboedel van de toneelgroep BAT (Boezinge Amateur Theater, red. ), alsook de kast met archiefstukken van de muziekmaatschappij Sint-Cecilia Boezinge. Samen met de archivaris van de stad zal nagezien worden wat verhuisd kan worden naar het stedelijk archief waar het onder betere omstandigheden kan worden bewaard. Voor die stukken waar de archivaris geen heil of cultuurhistorische waarde in ziet, zal samen met meneer Smagghe naar een oplossing worden gezocht.”

Harmonie en Twirling

Opvallend is dat er ook nog materiaal gestockeerd wordt van de ter ziele gegane Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Boezinge. “Er is stockage van materiaal in een klein lokaal op de eerste verdieping en van muziekinstrumenten op en onder het podium in de grote ruimte”, aldus Philip Bolle. “Gezien de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia in de feiten heeft opgehouden met bestaan, zal aan de eigenaars gevraagd worden om de lokalen te ontruimen.”

Ten slotte stockeert ook Twirlingteam Boezinge daar materiaal. “Zij blijven verder gebruik maken van hun ruimte in afwachting van de verkoop. Ook met hen zal een passende oplossing gezocht worden. Verder zijn er nog wat ruimtes met onbestemde materialen en hopen rommel die door de stedelijke diensten zullen afgevoerd worden”, besloot Philip Bolle.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.