Oppositie wil voormalige kerken Biest en Jager herbestemmen voor verenigingen

Maxime Laporte voor de kerk in wijk de Biest die straks wordt ontwijd en uitstekende diensten kan bewijzen aan het verenigingsleven.© DJW
Maxime Laporte voor de kerk in wijk de Biest die straks wordt ontwijd en uitstekende diensten kan bewijzen aan het verenigingsleven.© DJW
Redactie KW

Maxime Laporte van kartel Open VLD/N-VA vraagt in de Waregemse gemeenteraad van dinsdagavond 4 mei dat de stad initiatieven zou nemen voor beter gebruik van kerkgebouwen die anders meestal leegstaan .“Ik denk dan vooral aan de wijken de Biest en de Jager waar de kerken tegen 1 juni worden ontwijd. Dat werd toch begin december 2019 beslist.”

Twee jaar geleden was het stadsbestuur bezig aan de opmaak van zijn meerjarenbeleidsplan . “Toen vroeg ik al om in het plan de toekomstige bestemming van verschillende kerkgebouwen in Waregem en de deelgemeenten op te nemen. Die zijn heel duur om te onderhouden, te verwarmen, te renoveren”, haalt hij aan.

Kerkfabrieken

“Als je dan vaststelt dat er veel te weinig Waregemnaars naar de erediensten komen, dan is het toch logisch dat je naar oplossingen zoekt. Want elk jaar krijgt de stad de rekening gepresenteerd en is er de begroting voor elk van de zeven kerkfabrieken. In het meerjarenplan ligt vast dat de exploitatiekosten voor de zeven kerkfabrieken dit jaar 269.000 euro bedragen, in 2022 zelfs 278.798 euro om dan weer tot in 2025 te eindigen op 259.304 euro. Dat zijn cijfers die tot de verbeelding spreken, denk ik. En daarvoor krijgt de burger in feite niets terug. Dat moet veranderen.”

Win-win

In de raad van dinsdag 4 mei stelt raadslid Laporte voor om in de kerkgebouwen van de Biest en van de Jager lokalen en vergaderruimte in te richten.

“Ik denk in eerste instantie aan De Zingende Sterren. Die lanceerden vorige week een oproep voor een nieuw lokaal omdat ze moeten repeteren voor hun nieuwste stuk. Die zijn eind oktober en begin november gepland. Dat moet vlug gebeuren. Bijkomend voordeel: de kerkfabrieken kunnen er huur voor vragen. Wat dan weer op termijn de jaarlijkse begrotingsfactuur voor de stad zal verkleinen. Een win-winsituatie, toch?” (DJW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.