Oppositie Blankenberge wil viroloog ereburger maken: “Johan Neyts heeft zich tijdens de pandemie bijzonder verdienstelijk gemaakt”

© Christophe De Muynck
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Wordt viroloog Johan Neyts straks ereburger van Blankenberge? Als het aan de oppositie ligt alvast wel: N-VA en CD&V dienden samen het voorstel in op de gemeenteraad.

Blankenbergenaar Johan Neyts trok na zijn humaniora naar de KU Leuven en groeide uit tot een expert inzake onderzoek naar antivirale geneesmiddelen en vaccins. “Hij geniet ondertussen internationale bekendheid en runt een laboratorium dat zijn naam draagt.”

“Tijdens de coronapandemie slaagde hij er ook in om klare taal te spreken, wat hem recent nog de ‘Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie’ opleverde. Reden genoeg dus om de man ereburger te maken van zijn geboortestad”, zegt gemeenteraadslid Daphné Dumery (N-VA).

Ze wordt bijgetreden door CD&V. “Deze Blankenbergenaar heeft zich in de voorbije periode bijzonder verdienstelijk gemaakt en verdient het dan ook om ereburger te zijn van onze badstad. We moeten trots zijn op wat hij bereikt heeft”, vult gemeenteraadslid Jan De Soete aan.

Waarom niet eerder?

Burgemeester Björn Prasse stelt zich dan weer de vraag waarom N-VA en CD&V niet eerder het initiatief namen, met name toen ze nog zelf het bestuur uitmaakten. “Hij verdient zeker erkenning, en niet alleen in Blankenberge. Maar Johan Neyts maakt zich al langer dan vandaag verdienstelijk: waarom heeft de vorige meerderheid dan in volle coronacrisis niet zélf de procedure voor het ereburgerschap opgestart?” klinkt het.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.