Oplossing voor sportcomplex De Valkaart

© (Foto GST)
© (Foto GST)
Redactie KW

Door de organisatie van het vaccinatiecentrum in sport- en cultuurcentrum De Valkaart in Oostkamp is de sportinfrastructuur in de sporthallen en matsportenzaal tot einde van de vaccinatieperiode niet beschikbaar voor sportclubs en verenigingen. In overleg met die verenigingen werd naar een oplossing gezocht. Aangezien hierbij nogal wat overlast is voor de verenigingen, beslist de Gemeenteraad op 25 februari om de gebruiksvergoeding voor deze periode op zich te nemen.

De Eerstelijnszone WE40 heeft in overleg met de deelnemende gemeenten beslist om een vaccinatiecentrum voor Oostkamp en Beernem in het sport- en cultuurcomplex De Valkaart in te richten. Concreet komt het erop neer dat de drie sporthallen, de matsportenzaal, de kleedkamers en het aanpalende toiletgedeelte gedurende de periode van 25 januari 2021 tot 31 oktober 2021 niet kunnen gebruikt worden door de verenigingen die hier hun trainingen, kampen of sportlessen voorzien. Deze periode kan eventueel nog uitgebreid worden indien dit nodig is in het kader van de vaccinatiecampagne.

In overleg met die verenigingen werd een oplossing gezocht op andere locaties, o.a. Ridefort, sportlokalen in Oostkampse en Brugse scholen en/of publieke sportzalen, en voor zover mogelijk in het sportcomplex van de gemeente Beernem. Aangezien dit hinder en bijkomende verplaatsingskosten voor die verenigingen met zich meebrengt gaf de Gemeenteraad de toestemming om de gebruiksvergoeding van de vastgelegde uren in De Valkaart van deze verenigingen voor deze periode als gemeente ten laste te nemen. Dit houdt concreet in dat voor het gebruik van Ridefort de gemeente via het derdebetalerssyteem de facturen van Farys ten laste neemt. De Oostkampse en Brugse scholen en de gemeente Beernem die sportinfrastructuur ter beschikking stellen mogen de gebruiksvergoeding voor de gebruikte uren rechtstreeks aan de gemeente Oostkamp factureren. In het kader van deze financiële tegemoetkoming opperde Robin Declerck (N-VA) of er ook voldoende aandacht werd besteed naar het zoeken naar een andere plaats.

“Wij staan er nog altijd niet 100 procent achter dat De Valkaart als vaccinatiecentrum gebruikt wordt”, klinkt het bij Robin Declerck. “Was het niet veel beter geweest om bestaande leegstaande gebouwen te gebruiken zoals bijvoorbeeld de oude gebouwen van Bauwens in Waardamme waar er tevens parking genoeg is of eventueel tijdelijk tenten te plaatsen aan bv de Valkaart. Zo konden we de evenementensector ondersteunen en kan de sporthal blijven gebruikt worden waarvoor het sportcomplex eigenlijk dient.”

“Een vaccinatie centrum moet ongeveer 1.000 m2 groot zijn en beantwoorden aan een lijvig lastenboek. Andere oplossing binnen Oostkamp waren niet mogelijk” reageert burgemeester Jan De Keyser. “In bijzondere tijden is het belangrijk om flexibel te kunnen zijn, wat ook de sportverenigingen gevraagd en aanvaard werd. De keuze voor sport- en cultuurcentrum De Valkaart als vaccinatiecentrum was op veel vlakken de meest voor de hand liggende keuze, maar we zijn ons zeker bewust van de impact die dit heeft op de verenigingen die hier actief zijn. Daarom zijn we als gemeente actief op zoek gegaan naar alternatieve oplossingen voor die clubs en verenigingen. Een aantal oplossingen waren al meteen nodig voor sportkampen en sportclubs die trainen met kinderen jonger dan 13 jaar, maar op termijn ook voor andere verenigingen wanneer zij hun normale activiteiten terug mogen opstarten. We willen daar als gemeente zowel praktisch als financieel ondersteuning bij bieden.”

(GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.