Op vraag van N-VA zal Heuvelland voortaan werkstraffen invoeren

Ivo Fonteyne pleitte voor werkstraffen op de gemeentelijke diensten.© EF
Ivo Fonteyne pleitte voor werkstraffen op de gemeentelijke diensten.© EF
Redactie KW

N-VA Heuvelland vroeg op de gemeenteraad dat werkstraffen binnenkort ook kunnen uitgevoerd worden bij de gemeentelijke diensten in Heuvelland. Dat kan bijvoorbeeld gaan om hulp bij de groendienst, de bibliotheek of in de keuken van het rusthuis. “Extra handen zijn daar altijd welkom. Werk is er genoeg. Een win-win dus voor de samenleving en onze gemeente.” zegt N-VA-gemeenteraadslid Ivo Fonteyne.

In meer dan 100 steden en gemeenten in Vlaanderen kunnen werkstraffen al uitgevoerd worden bij gemeentelijke diensten. “Wij stellen voor dat ook Heuvelland hiervoor een samenwerking aangaat met de Vlaamse overheid. Ook onze gemeentelijke diensten kunnen ongetwijfeld wel een paar extra helpende handen gebruiken. Werk is er genoeg. En zo zorgen we er mee voor dat de straf snel volgt op de overtreding, ” aldus Ivo Fonteyne.

Niet voor zware misdrijven

Mensen kunnen een werkstraf krijgen voor zeer uiteenlopende feiten: van verkeersdelicten, over eigendomsdelicten tot drugsgerelateerde straffen. Zeer zware misdrijven zoals zedenfeiten, doodslag of gijzelingen zijn uitgesloten.

De justitieassistent zoekt samen met gemeentelijke dienst in kwestie steeds naar een goede match. “Het is belangrijk dat dat er een meerwaarde is voor de gemeente zelf.” Zowel CD&V Heuvelland als Gemeentebelangen waren het voorstel genegen. “Op die voorwaarde dat er voldoende begeleiding is. We mogen deze hulp niet aanzien als zomaar een extra-werkkracht.”

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.