Oostkamp zet in op duurzame mobiliteit

De gemeente kocht enkele elektrische fietsen aan. © GST
Redactie KW

Bij de start van de Week van de Mobiliteit, een week waarin aandacht gevraagd wordt voor duurzame mobiliteit, wil de gemeente Oostkamp graag ook de omslag naar duurzamere mobiliteit in haar eigen werking in de kijker zetten. Met recent aangekochte elektrische dienstfietsen en elektrische dienstwagens wil Oostkamp voor dienstverplaatsingen stap voor stap overschakelen naar duurzame oplossingen. Groen wil daarbovenop een proefproject rond autodelen.

Recent heeft de gemeente drie elektrische fietsen, een elektrische bakfiets en drie elektrische wagens aangekocht. Deze worden samen met de e-wagens van CoopStroom ter beschikking gesteld aan alle personeelsleden die voor een dienstverplaatsing nood hebben aan een gepast vervoermiddel. Daarnaast is er voor woon-werkverkeer ook een fietsvergoeding.

“Met het accent te leggen op deze acties, willen we aantonen dat iedereen op zijn manier zijn mobiliteitsgedrag kan aanpassen, al is het maar een keer in de week de auto laten staan. Naast het zelf kiezen voor bijvoorbeeld de fiets als vervoermiddel, kan iedereen ook een belangrijke bijdrage leveren door zich respectvol en veilig te gedragen in het verkeer.”

Aanpassing gedrag voor veiliger verkeer

“En dit geldt niet enkel voor automobilisten. Met een steeds gemengder verkeer (steps, wagens, elektrische fietsen, …) moeten we ons allemaal aanpassen. Uiteraard zijn er ook meer infrastructurele oplossingen nodig om mensen te stimuleren duurzamere mobiliteitskeuzes te maken.”

“Dan denken we bijvoorbeeld aan veilige schoolomgevingen, fietsdoorsteken, betere fietspaden, maar ook het plaatsen van meer laadpalen. Ook hier werken we hard aan”, klinkt het bij burgemeester Jan de Keyser (CD&V)

De CoopStroom wagens kunnen als elektrische deelwagen ook door inwoners gebruikt worden. Er zijn verschillende modellen volgens de noodzaak van het vervoer: een minibus, een bestelwagen en een stadswagen. In De Merel van oktober staat uitgelegd hoe het systeem werkt en hoe je ook kunt berekenen of autodelen een goedkopere oplossing is voor jou dan een eigen wagen.

Proefproject Autodelen

Kort na de voorstelling van de elektrische mobiliteit doet Groen Oostkamp een voorstel aan de gemeenteraad om een proefproject op touw te zetten voor burgers rond het autodelen. Door inwoners te laten proeven van de deelwagens kan dit systeem aan zichtbaarheid winnen.

“Uit eerder opgevraagde gegevens door Groen bleek dat maar een derde van het gebruik van de Coopstroom deelwagens door coöperanten is. Autodelen heeft tijd nodig om ingeburgerd te raken. Als gemeente kunnen we daar een duwtje in de rug geven.”

Groen stelt dan ook voor dat burgers zich kunnen kandidaat stellen. De gemeente geeft deze kandidaten een proefaanbod voor een bepaald bedrag en een bepaalde periode. Kandidaten delen hun ervaring zodat men daarmee aan de slag kan rond communicatie om het nog meer bekendheid te geven en anderen te overtuigen van het autodelen.

“Het zou al mooi zijn als het gebruik van coöperanten en gemeentepersoneel in evenwicht is voor de drie Coopstroom wagens aan Oostcampus. Dat kan een eerste doel zijn. Ik droom uiteraard van een uitbreiding naar de deelgemeenten”, vertelt Carol Cartigny.

Overleg met partners

“Met de gemeente hebben we enkel een regierol in het geheel van de Coopstroom deelwagens en iets dergelijks uitwerken boven de hoofden van onze partners zou niet getuigen van een goede samenwerking”, reageerde schepen Els Roelof op het voorstel van Groen.

“Volgens ons biedt een burgerinitiatief hierover veel meer mogelijkheden maar we zullen met de partners in het Coopstroom verhaal samen bekijken wat er mogelijk is, maar nu wachten we eerst het overleg af.” (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier