Ook Roeselare doet mee aan de actie Maai Mei Niet

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Ook Roeselare wil zich mee engageren voor de actie Maai Mei Niet. Daarbij wordt er opgeroepen om het gras een maand lang niet te maaien.

“Met de Maai-Mei-Niet-actie willen Knack, KU Leuven, de Bond Beter Leefmilieu, Velt, het Ministerie voor Natuur burgers doen inzien dat hun tuin een wapen kan zijn tegen de klimaat- en milieucrisis. Een altijd opnieuw kortgemaaide ‘pelouze’ is nefast voor de biodiversiteit, want bestuivers zoals vlinders en bijen vinden er geen voedsel, daarenboven verergert zo’n kortgemaaide pelouze ook nog eens de droogte”, vertelt Gerdi Casier (Vooruit).

“Naast burgers en bedrijven, doen ook al lokale besturen mee aan Maai Mei Niet. Voorlopige balans : al meer dan 300 hectare of ook wel 3.000.000 m2 openbaar gazon blijft op die manier ongemoeid. Kunnen wij door met de stad deel te nemen aan dit initiatief ook de burger sensibiliseren, inspireren en zo stappen zetten met de burger in de richting van het creëren van een collectief en noodzakelijk draagvlak en bijgevolg ook een beetje richting ideale wereld? Is het mogelijk een oproep te doen om die grasmaaier een maand op stal te laten?”

Schepen Michèle Hostekint: “Het is belangrijk om werk te maken van meer biodiversiteit en dus meer zorg dragen voor wat we zelf kunnen doen in onze tuin, maar ook op het openbaar terrein. Als stad steunen we de actie. Op het De Coninckplein plaatsen we een bord om mee te doen aan Maai Mei Niet om tijdens de maand mei het gras niet te maaien en zo een rijkelijke omgeving te creëren voor bijen, vlinders, kevers, enz. Zelf zullen we ook een actie ondernemen. Een deel van het De Coninckplein zal niet gemaaid worden, net als enkele andere plaatsen. Dat moet zorgen voor meer biodiversiteit in de stad. Op het einde van de maand houden we dan het bloemtelweekend, een inventaris van bloemen in eigen pelouze!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier