Nog geen reglement rond geveltuintjes in Ledegem

Gemeenteraadslid Sien Jacques wil meer geveltuintjes. (foto JS)© Jan Stragier
Gemeenteraadslid Sien Jacques wil meer geveltuintjes. (foto JS)© Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Oppositieraadslid Sien Jacques (Groen) stelde tijdens de gemeenteraad voor om een reglement op te maken omtrent geveltuintjes in Ledegem. “Het zou mooi zijn als de bewoners een subsidie zouden kunnen krijgen om de omgeving hier toch wat groener te maken.”

De gemeente telt momenteel al een elftal geveltuintjes. Oppositieraadslid Sien Jacques (Groen) hoopt dat er daar in de toekomst nog heel wat bijkomen. Tijdens de gemeenteraad van donderdag 14 januari stelde ze voor om een reglement op te stellen rond die geveltuintjes. “Als de coronacrisis ons iets geleerd heeft, is het dat een groene omgeving belangrijk is. Studies tonen dat ook aan: groen zorgt voor een betere fysieke en mentale gezondheid. In dicht bebouwde centra is het echter niet altijd mogelijk om groen aan te planten op het openbaar domein. Geveltuintjes zijn dan ook de ideale oplossing om een volgebouwde straat toch nog gezellig groen te maken”, aldus Sien. Zij hoopt dat de gemeente de burgers stimuleert om een geveltuintje aan te leggen. Daarom ook stelde het oppositieraadslid voor om een reglement op te maken rond de geveltuintjes. “Bewoners kunnen bijvoorbeeld een kleine subsidie krijgen om een geveltuintje aan te leggen.”

Promotie

Het gemeentebestuur kant zich niet tegen de komst van extra geveltuintjes, maar een reglement rond dit initiatief komt er voorlopig niet. “Met de gemeente willen we de geveltuintjes promoten. Dat kan bijvoorbeeld via een infomoment in samenwerking met de mensen van VELT”, zei burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD). Tijdens de gemeenteraad werd er ook hevig gedebatteerd over de aanleg en het onderhoud van de geveltuintjes. “Men mag niet verwachten dat we ons technisch personeel hiervoor inzetten”, aldus de burgemeester. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier