Nieuwe reeks wijkraden vanaf oktober

© (Foto EFO)
Redactie KW

Er komen dit najaar 4 grote infomomenten per wijk. De wijkraden 2.0 heten voortaan wijkbabbels en Zandvoorde, de Konterdam, Ravesrijde en Mariakerke komen aan de beurt.

Er was de voorbije maanden op verschillende wijken gemor te horen dat er weinig inspraak en contact was met het stadsbestuur. Corona zat daar voor iets tussen, maar ook Mariakerkenaar Wim Dezutter, de enige wijkraadvoorzitter van Oostende, wees de stad op een probleem. “Een jaar geleden kondigden ze initiatief aan, maar sindsdien bleef het stil. Mensen zoeken voor wijkproblemen nu te vaak zelf een oplossing. Ik was vroeger voorzitter maar heb geen ambitie om nu vooraan te zitten in de zaal. Het gesprek moet weer opgang komen.”

Het nieuwe stadsbestuur zocht naar een geschikte opvolger van de vroeger wijkraden. Er waren begin 2019 wel wijkbijeenkomsten maar die beperkten zich tot de veiligheid in twee buurten. Er komt een nieuwe formule. “Geen vergadering met het schepencollege dat vooraan zit en een overzocht geeft over grote stadsdossiers’”, zegt schepen Maxim Donck (N-VA). “Op de nieuwe wijkbabbels geven we per buurt een stand van zaken en we vertalen het bestuursakkoord per wijk. Mensen zullen ook vooraf vragen kunnen stellen over grote thema’s. Een tweede onderdeel is de buurtmarkt waarop stadsdiensten aanwezig zijn om kleine problemen op te lossen. Een andere blikvanger wordt de buurtkaart waar mensen ‘hot spots’ voor diverse problemen kunnen aanduiden. We willen op de wijkbabbels een mix tussen grote thema’s per buurt en individuele problemen. En omdat niet iedereen ter plaats komt, zullen de wijkbabbels ook online te volgen zijn en zal men ook via die weg vragen kunnen stellen.”

Het moment voor de wijkbabbels en buurtmarkt is voortaan op zondagmorgen. Zandvoorde/Kasteeltje (10 oktober), Konterdam/Schaperye (24 oktober), Raversijde/Ter Yde (7 november) en Mariakarke/’t Viooltje (21 november) komen aan bod. ”In het voorjaar volgen dan de andere wijken”, zegt schepen Donck. (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier