Nieuwe belasting ter stimulering van duurzame energie stuit op onbegrip bij oppositiepartijen in Tielt

© Pixabay
Redactie KW

De nieuwe ‘belasting ter stimulering van duurzame energie’, die het stadsbestuur vanaf januari invoert, leverde donderdag een fikse discussie op tijdens de gemeenteraad. Volgens oppositiepartijen Vooruit en Open Vld/N-VA. Volgens Simon Bekaert (Vooruit) heeft de belasting weinig met duurzaamheid te maken en gaat het louter om een nieuwe belasting voor iedereen met een ondernemingsnummer.

De belasting zal zowel de bestaande milieubelasting als de belasting op drijfkracht vervangen en wordt berekend op de bedrijfsoppervlakte. Alle bedrijven kleiner dan 2.500 vierkante meter zullen 100 euro per jaar moeten betalen, al kan er een korting toegestaan worden als er geïnvesteerd wordt in duurzame energiebronnen. Vooruit heeft het daar erg moeilijk mee.

“Wél verhoging”

“In de krant zegt deze meerderheid doodleuk dat er geen belastingverhoging komt. We vroegen de cijfers op. De twee oude belastingen leverden samen 250.000 euro op. Deze belasting wordt op 500.000 euro begroot. Dit is wél een belastingverhoging. Bovendien wordt iedereen met een ondernemingsnummer geviseerd. Het gaat om 2.835 mensen. Advocaten en dokters, maar ook thuisverpleegsters, mensen die in de kinderopvang staan, freelancers en tal van andere kleine ondernemers die van thuis uit werken en het al moeilijk genoeg hebben. Allemaal moeten die nu plots 100 euro per jaar ophoesten, nog bovenop de bestaande provinciebelasting op bedrijven. En investeren in pakweg zonnepanelen kunnen ze niet als ze werken vanuit een gezinswoning, want dat levert gegarandeerd problemen op met de fiscus.”

“Als je duurzame energie wil promoten, moet je met subsidies komen, niet met een belasting”

Bekaert wees er ook op dat er in het reglement staat dat weilanden van land- en tuinbouwbedrijven niet meegerekend worden. “Dat is onwettig en gaat in tegen het gelijkheidsbeginsel. Belastingplichtigen moeten gelijk behandeld worden. Als één bedrijf naar de Raad van State stapt, is de kans niet onbestaande dat het reglement geschrapt wordt.” Veerle Vervaeke (Open Vld/N-VA) sloot zich aan bij de mening van haar collega en vulde aan. “Als je duurzame energie wil promoten, moet je met subsidies komen, niet met een belasting. Bovendien is oppervlakte geen correcte maatstaf. Wat gebeurt er met bedrijven die toevallig een grote parking hebben?”

Oude belasting

“Dit is geen nieuwe belasting”, aldus schepen van Financiën Grietje Goossens (Iedereen Tielt). “Al van sinds het begin van deze legislatuur willen we af van de stokoude belasting op drijfkracht. En daar zijn we nu eindelijk in geslaagd. Oppervlakte is trouwens wel een objectieve maatstaf, want ook de provinciebelasting op bedrijven wordt berekend op basis van de oppervlakte.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier