Nieuwe bekende gezichten zweren de gemeenteraad Zedelgem trouw

© HV
Redactie KW

“Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te leven”, klonk het liefst vier maal in de gemeenteraad van Zedelgem. Charlotte Vermeulen (CD&V-Nieuw) trad in de sporen van wijlen schepen Verhegge. Partijgenoot Bart Vergote nam haar voorzitterstoel over. Ten slotte vervoegde politiek ancien Ivan Lahousse de Groen-tandem.

Het ontslag van schepen van Cultuur en Sport Dirk Verhaeghe, en het heengaan van zijn opvolger Geert Verhegge, zorgde voor verschuivingen binnen de CD&V-Nieuw-meerderheid. Opvolgers dienden zich binnen de fractie aan op basis van voorkeurstemmen. Bij de lokale verkiezingen haalde gemeenteraadsvoorzitter Charlotte Vermeulen er 927, zij werd de vijfde schepen, Bart Vergote had 907 stemmen en leidt voortaan de gemeenteraad in goede banen. Uit dezelfde partij trad lid van het Bijzonder Comité Paul Crutelle als raadslid aan in de 19de zetel van CD&V-Nieuw.

Correct en respectvol

Lovende woorden van burgemeester Annick Vermeulen die de nieuwe bekenden alle succes toewenste. “Ik ben ervan overtuigd dat je met evenveel enthousiasme schepen van jeugd, sport, cultuur, en gelijkekansenbeleid zal zijn zoals je voorzitter was. De gemeenteraad verliep altijd goed: correct, respectvol”, sprak ze schepen Charlotte Vermeulen toe.

Bart Vergote vond het op zijn beurt een hele grote eer door de fractie voorgedragen te worden als nieuwe voorzitter. “In de laatste gemeenteraden was de teneur negatief. We moeten elkaar met respect behandelen, niet op de man spelen. Daar wil ik als voorzitter op toezien.” Stijn Timmerman is als voorzitter van de meerderheidsfractie overtuigd dat het bestuur met de nieuwe jonge schepen en voorzitter “connectie heeft met alle generaties van deze gemeente.”

Oudgediende

Vertegenwoordigt het beleid ook voldoende het politiek halfrond, leeft ook bij Groen. Na het ontslag van Frauke Breekelmans, en eerder in deze regeerperiode ook Laura Lahousse, speelt Groen haar troef uit met oudgediende Ivan Lahousse. Opnieuw legde hij als raadslid de eed af en vormt met kritische politieke blik weer een vertrouwd duo met Martine De Meester. Frauke Breekelmans besloot in september haar mandaat te stoppen omdat de combinatie met haar studies moeilijk werd. Maar fractieleider De Meester stelde eerder dat ook jonge Groen-raadsleden nauwelijks kunnen wegen op het beleid van de meerderheid.

“Aan de nieuwe voorzitter en schepen doe ik een oproep om te luisteren en compromissen te sluiten, zonder het keiharde spel tussen meerderheid en oppositie in Zedelgem. Het is veel dankbaarder om samen aan het project in onze gemeente te kunnen werken”, hoopte ze heel nadrukkelijk vanuit de oppositie.

(HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.