Nieuw Tielts terrasreglement zorgt voor wrevel

Vergeet de schreeuwerige rode luifels: zwart wordt voortaan de modekleur op de Tieltse Markt.© TVW
Vergeet de schreeuwerige rode luifels: zwart wordt voortaan de modekleur op de Tieltse Markt.© TVW
Tom Van Houtte

De Tieltse oppositie verslikte zich eind vorige week gezamenlijk in zijn koffie toen de fracties lazen dat het stadsbestuur horecazaken in de centra van de stad en zijn deelgemeenten voortaan verplicht om zwarte parasols en luifels te installeren.

Een en ander maakt deel uit van een nieuw terrasreglement, waarbij het ‘oubollige’ bordeauxrood sneuvelt ten voordele van een hippere zwarte kleur. “Er zijn meerdere horecazaken die nog maar een vijftal jaar geleden in zonneschermen hebben geïnvesteerd. Wij zijn niet tegen zwart, maar ons voorstel is om het samen met dat bordeauxrood toe te laten”, zegt Simon Bekaert van SP.A.

“Horeca in deelgemeenten valt uit de lucht”

Partijgenoot Birger De Coninck vindt het nieuwe terrasreglement niet klaar om uit te rollen. “Blijkbaar worden de betrokken horecazaken maar op 5 maart officieel op de hoogte gebracht van de verplichte wijzigingen.” Volgens Henk Mauws (N-VA) komen sommige uitbaters in de deelgemeenten dan ook uit de lucht gevallen.

“Huiswerk in deelgemeenten gemaakt”

Schepen van Lokale Economie Hedwig Verdoodt (CD&V) zegt dat er uitgebreid overleg is geweest met horecavertegenwoordigers en met de raad voor lokale economie. “We kunnen niet met álle mogelijke horeca-uitbaters onderhandelen, want zo kom je nooit tot een compromis.”

“Wat de deelgemeenten betreft hebben we ons huiswerk gemaakt: of er zijn al zwarte luifels aanwezig of er is amper sprake van een terras.”

De horecazaken krijgen tot maximaal 1 januari 2025 om zich in regel te stellen en kunnen rekenen op een impulssubsidie van maximaal 1.000 euro. Henk Mauws vindt overigens dat die volgens de oppervlakte van de zaak zou moeten worden berekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier