N-VA wil opnieuw digitale gemeenteraad in Roeselare

© STEFAAN BEEL
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Nu het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames van Covid-patiënten in Roeselare nog steeds aan het toenemen is, hebben de burgemeester en het schepencollege beslist dat de gemeenteraad van 29 november 2021 fysiek zou georganiseerd worden. Weliswaar achter gesloten deuren, waarbij de burgers en de pers de zitting live kunnen volgen via streaming.

“Aan de bevolking heeft het Overlegcomité nochtans vorige week opgelegd dat ze 4 dagen per week van thuis uit moeten werken, behalve voor een aantal uitzonderingen. Kerstmarkten en tal van activiteiten worden geannuleerd, de gouverneur wil een CST als voorwaarde dat Wintergloed in Brugge zou doorgaan, enz.”, klinkt het bij fractieleider Brecht Vermeulen;

“In de gegeven omstandigheden toch 39 gemeenteraadsleden en een aantal ambtenaren ’s avonds enkele uren laten vergaderen in een zaal, terwijl de overheid net vraagt om zo veel mogelijk van thuis te werken, vinden wij op zijn minste gezegd onlogisch. We hebben natuurlijk liefst fysieke vergaderingen, maar dan wel niet in een toenemende epidemiegolf die in onze streek net hevig woedt. Daarom willen wij dat de burgemeester en schepenen hun mening herzien en de gemeenteraad van 29 november digitaal organiseren.”

“In Kortrijk, Izegem en Ingelmunster waren de voorbije gemeenteraden digitaal. In zeer veel gemeenten in heel Vlaanderen zal de eerstvolgende vergadering opnieuw digitaal verlopen. Staden, Moorslede, Blankenberge, … hebben het aldus beslist. In Oostende was men van plan om de gemeenteraad, net als vorige maand, hybride te vergaderen waarbij elk lid kan kiezen om fysiek aanwezig te zijn dan wel digitaal op afstand deel te nemen aan de vergadering. Maar omdat zowel de gemeenteraadsvoorzitter als enkele andere raadsleden positief testten werd op 22 november alsnog beslist om volledig digitaal te vergaderen.”

“Maar Roeselare blijft nog vasthouden aan een fysieke vergadering. AZ Delta gaf alvast het voorbeeld en liet haar vergadering van het bestuursorgaan vorige week digitaal doorgaan.”

“N-VA heeft ook een gemeenteraadslid die positief testte en tot dinsdag in quarantaine zit. Die mag dus niet deelnemen aan een fysieke gemeenteraad. Maar met de snel oplopende cijfers is het niet ondenkbeeldig dat er tegen maandag nog andere gemeenteraadsleden in quarantaine zullen zitten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.