N–VA vraagt ontslag van schepen Ingrid Vandepitte als voorzitter CO7

Tyne Cot Cemetery is de grootste Britse militaire begraafplaats op het Europese vasteland.© BELGA
Tyne Cot Cemetery is de grootste Britse militaire begraafplaats op het Europese vasteland.© BELGA
Redactie KW

Op de gemeenteraad van Zonnebeke kwam maandagavond het punt van de Troostplek op het Tyne Cot Cemetery in Passendale ter sprake. Raadslid Koen Descheemaeker (N-VA) trok daarbij fel van van leer tegen schepen Ingrid Vandepitte (#Team8980).

Op een plek dichtbij het Tyne Cot Cemetery werden recent werken gestart voor het aanleggen van een Troostplek . Waar schepen Vandepitte echter geen rekening mee had gehouden, was dat daarvoor de toestemming van de Commonwealth War Graves Commission nodig was en die gaan er niet mee akkoord. Daarom werden de werken stilgelegd en wordt er nu gezocht naar een nieuwe locatie voor de Troostplek.

“Er werd geen omgevingsaanvraag ingediend voor het aanleggen van de Troostplek, wat een bouwovertreding is”, stelde Koen Descheemaeker van oppositiepartij N-VA maandagavond op de gemeenteraad. Hij haalde daarbij zwaar uit naar schepen Vandepitte. “De site van Tyne Cot wordt misschien Unesco-erfgoed. Dergelijk uniek erfgoed verminkt men niet. Zonnebeke is daarbij nog een erfgoedgemeente en onze schepen is voorzitter van CO7, een samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed tussen zeven gemeenten waaronder Zonnebeke. We kunnen ons niet voorstellen dat iemand na dit voorval nog als voorzitter kan functioneren en vragen haar ontslag.”

Schepen Ingrid Vandepitte denkt niet aan ontslag. “Alles wat ik doe, doe ik in eer en geweten, met respect voor alles en iedereen”, reageerde ze. “Alles zal hersteld worden en een ontslag is niet aan de orde. Ik geef toe dat ik fout ben geweest en heb me bij CWGC geëxcuseerd.”

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier