N-VA Diksmuide wil daders zwerfvuil strenger bestraffen: “Hogere boetes en helpen opruimen”

Koen Coupillie pleit voor een strenge aanpak als het over zwerfvuil gaat.© AC
Koen Coupillie pleit voor een strenge aanpak als het over zwerfvuil gaat.© AC
Redactie KW

Oppositieraadslid Koen Coupillie (N-VA) stelde tijdens de Diksmuidse gemeenteraad drie zaken voor waarmee hij de daders van zwerfvuil wil ontmoedigen. De meerderheid reageerde positief.

“Als we de daders kunnen identificeren dan moeten ze streng gestraft worden”, vindt Coupillie. “Ik volg de oproep van minister Zuhal Demir die GAS-boetes tot 500 euro voorstelt. Diksmuide kan een motie sturen naar de federale minister van Binnenlandse Zaken om de GAS-boete te verhogen van 350 naar 500 euro”

Werken heeft meer effect

“Een retributiereglement moet ervoor zorgen dat de dader niet enkel beboet wordt maar dat hij ook de kosten voor het verwijderen van het afval moet betalen. Tot slot heeft het ongetwijfeld meer effect als je iemand 30 uur laat meewerken met de groendienst om het zwerfvuil op te ruimen dan om een GAS-boete te geven.”

Burgemeester Lies Laridon (CD&V) zal de verhoging van de GAS-boete alvast bespreken met Houthulst, Koekelare en Kortemark die deel uitmaken van dezelfde politiezone. Er wordt namelijk gestreefd naar een éénduidig, zonaal GAS-reglement. Het voorstel om ook de gemeenschapsdienst in te voeren vindt ze praktisch omslachtig maar ze belooft om het mee te nemen naar het politiecollege.

Koen Coupillie benadrukt dat een boete niet steeds tot een gedragsverandering zal leiden. “Voor een rijke inwoner is dat twee keer niets en een jongere moet misschien zijn ouders ervoor laten opdraaien.”

Het retributiereglement zal de meerderheid verder uitwerken.

(GUS/foto ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten