Mogelijk coalitiewissel op til in Blankenberge

© BELGA

In Blankenberge is mogelijk een coalitiewissel op til. Dat blijkt uit een persbericht van oppositiepartij Open Vld. De partij, de grootste in de badstad, kan via een nieuw decreet opnieuw aan het roer komen. Open Vld zal zondag op een ledencongres haar plannen voorleggen aan haar partijleden.

Sinds april wordt er in Blankenberge met een wisselmeerderheid gewerkt, nadat coalitiepartner Vooruit het vertrouwen in burgemeester Daphné Dumery (N-VA) opzegde. De partij sprak toen van een dictatoriaal en falend beleid van de Blankenbergse burgemeester. Niet veel later raakte het schepencollege van Blankenberge een deel van zijn bevoegdheden kwijt aan de gemeenteraad. Sindsdien wordt er met wisselmeerderheden gewerkt.

Stilstand

Volgens Open Vld kwam de stad daarmee tot stilstand. De partij ging daarop gesprekken aan met de huidige meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Vooruit. De reconstructie van die gesprekken en de mogelijke pistes worden komende zondag toegelicht aan de partijleden in een ledencongres. Mogelijk wordt daar beslist over een nieuwe coalitie voor de badstad.

Die coalitiewissel is mogelijk dankzij een nieuw decreet dat midden juli is gestemd op Vlaams niveau. Via een motie van wantrouwen kan de gemeenteraad voortaan een nieuw college aanbrengen. Open Vld neemt daarin het voortouw. “Dat Open Vld Blankenberge een bestuurspartij is die haar verantwoordelijkheid wil nemen, lijkt geen geheim. Of en hoe de liberalen de vastgelopen coalitie uit het slop zullen trekken, zal zondag door de leden van de partij bepaald worden”, zegt fractieleider Björn Prasse.

Indien er een nieuwe coalitie aan het roer komt, zou grootste partij Open Vld de burgemeester leveren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.