Mitch De Geest koestert als schepen grote ambities

Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Mitch De Geest kreeg als nieuwkomer in het schepencollege onder meer de bevoegdheden ICT en digitalisering. Twee domeinen die de ceo van Citymesh op het lijf geschreven zijn. Maar hij wil Blankenberge ook weer op de evenementenkaart zetten: “Ik wil onze badstad naar een hoger niveau tillen.”

De Geest, net 40 geworden, kreeg als schepen een achttal bevoegdheden in de schoot geworpen. “M’n collega’s in het schepencollege zeiden laatst al lachend dat ik de schepen van de ‘transversale bevoegdheden’ ben”, glimlacht hij. “Duurzaamheid, digitalisering, ICT, communicatie… Met uitzondering van evenementen zijn het stuk voor stuk bevoegdheden die al de andere beleidsdomeinen overspannen. Ik zal dus een supporterende rol spelen en mij overal een beetje in moeien.”

Digibeet niet vergeten

Vanuit zijn bevoegdheden wil De Geest een aantal efficiëntiewinsten boeken. “Meten is weten. Het is belangrijk dat je daarvoor de juiste tools opzet. Daarnaast kijk ik ook naar wat er gebeurt in andere steden”, zegt hij. “We hebben maar drie jaar meer, maar ik zie toch een aantal quick wins, onder meer rond het parkeren in onze stad. En ook rond duurzaamheid. De verledding in onze stad zou bijvoorbeeld een stuk sneller kunnen gaan. Daarnaast wordt de administratieve vereenvoudiging nog een lastige opdracht.”

Ook op vlak van communicatie ziet hij ruimte voor verbetering. “Ik had onder het vorig bestuur soms de indruk dat Facebook nog het enige communicatiekanaal was. In een stad waar de helft van de bevolking ouder is dan 55, moet dat anders. Onze stad draait bovendien op verouderde besturingssystemen. We moeten onze communicatie optimaliseren, zonder de digibeet uit het oog te verliezen.”

“Blankenberge in de kijker zetten”

De Geest maakt zich ook sterk dat de nieuwe ploeg burgerparticipatie hoog in het vaandel wil dragen. “Iets waar ik heel sterk in geloof; niet alleen voor grote dossiers maar ook bijvoorbeeld bij de realisatie van een nieuw speelpleintje”, klinkt het.

“Ik heb zelf 1.001 ideeën, al besef ik natuurlijk wel dat het een heel andere oefening wordt dan in de privé. Daarom wil ik zo snel mogelijk met mijn diensten samenzitten om die ideeën af te toetsen en te kijken wat er haalbaar is. Ik voel alvast veel goede wil. Ik wil onze badstad naar een hoger niveau tillen met een aantal leuke nieuwe evenementjes, die Blankenberge écht in de kijker zetten. Dat belle-époquepark was wel oké, maar alleen daarvoor gaan de mensen niet naar hier komen. Gert Late Night was dan weer pure marketing”, aldus De Geest.

Kansen gemist

“Het uitgangspunt zou dus eigenlijk moeten zijn dat de toerist voor onze badstad kiest op basis van wat er te doen is. We hebben daarvoor alle troeven in handen: met onze compacte binnenstad en relatief korte zeedijk, is Blankenberge dé stad voor een leuke beleving. Wie hier op vakantie komt, moet bovendien ook het gevoel krijgen dat er in Blankenberge altíjd wat te beleven valt. Dat gevoel heb ik zelf de laatste drie jaar niet gehad. En tot slot hebben we de laatste jaren ook een aantal serieuze kansen gemist. Zeg je Tien Om Te Zien, dan zeg je Blankenberge. Ik ben overtuigd dat we met de nieuwe ploeg een en ander kunnen in de markt zetten. Als we zeggen dat we Blankenberge weer willen laten bruisen, dan hebben we ook de ideeën om dat concreet te maken.”

De Geest denkt ook aan de jeugd .“Het oude VLD-bestuur wordt nog altijd verweten dat het het nachtleven liet doodbloeden. Wel, ik wil ook echt inspanningen doen voor het jeugdige publiek in onze badstad.” De Geest is naast ceo van Citymesh ook vader van twee, onderofficier en vrijwillig ambulancier bij de brandweer, met meer dan duizend ritten achter zijn naam.

Brandweer als leerschool

“Dat laatste ga ik nu – na meer dan twintig jaar – wel stopzetten. Want ook al doe ik het nog altijd met hart en ziel, er zitten bij mij ook maar vierentwintig uren in een dag. De brandweer is trouwens een enorm goede leerschool geweest. Ik ben er stressbestendig door geworden, en het heeft me leren relativeren. Twee eigenschappen die in de politiek goed van pas komen”, klinkt het.

Als geboren en getogen Blankenbergenaar heeft De Geest het beste voor met zijn stad. “Ik ben ontzettend blij met de kansen die ik krijg. Vanuit de oppositie bleef het allemaal een beetje abstract, maar toen ik gisteren Blankenberge binnenreed, besefte ik plots dat ik nu mee aan de knoppen zit. Ik kan nu mee verandering brengen in de stad waar ik al heel mijn leven woon en die ik in mijn hart draag. Als ik rondloop op de Smart City Expo in Barcelona, heb ik Blankenberge altijd in het achterhoofd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.