Meer of minder parking in Langemark-Poelkapelle?

Meer parking, maar kan een rolwagen nog voorbij?©pco
Meer parking, maar kan een rolwagen nog voorbij?©pco
Redactie KW

De dorpskernvernieuwing in Langemark-Poelkapelle is nog niet af of er zal wellicht gebroken worden voor meer parking.

In de gemeenteraad vragen leden van N-VA en Tope8920 meer parking in de Klerkenstraat en op de Markt. Burgemeester Lieven Vanbelleghem, bevoegd voor openbare werken, is daar geen grote voorstander van. “Het studiebureau heeft een plan op kalk uitgewerkt om een idee te geven. Dat is in het schepencollege gekomen en straks in de commissie openbare werken. De keuze die we zullen moeten maken, is of 1,1 meter voetpad wel voldoende is”, aldus de burgemeester.

José Victoor (N-VA) reageerde: “Het gaat wel om de veiligheid.” “Ik behoud het liefst wat open ruimte. Een rolwagen zal niet kunnen passeren als de auto’s iets te dicht bij de huizen parkeren. Rolwagengebruikers zullen dan moeten uitwijken naar de rijweg”, antwoordde burgemeester Vanbelleghem.

“Er is geen parkeerplaats ter hoogte van de apotheek in de Klerkenstraat door een lantaarnpaal”, merkte Robert Barthier (N-VA) op. Jean-Marie Callewaert (SP.A) vroeg aandacht voor bestuurders die de Kerkhofdreef uitrijden om de parking in de Klerkenstraat niet te nauw te laten aansluiten.

Waterdruk blijft laag

Op vraag van Jean-Marie Callewaert bevestigt schepen Peter Vantomme (N-VA) dat de aanvraag voor een zomerbar in de Cayennestraat ongunstig geadviseerd werd. “We zijn blij met mensen die ondernemen. Maar hier was de vraag niet alleen de uitbating van een bar, maar ook camping binnen een overstromings- en woongebied.”

De lage waterdruk in Sint-Juliaan blijft aanhouden, volgens Laurent Hoornaert. Dat zou komen door de grote afname van de zuivelfabriek Milcobel. “Daarom is tussen Milcobel en Aquafin een overeenkomst gesloten om een nieuwe aanvoerlijn aan te leggen. Aquafin heeft die werken al uitgevoerd tot aan Pilkem. Het stuk Boezingestraat in Langemark zou plaatsvinden met de plaatsing van nieuwe rioleringen. Aquafin vraagt een uitvoering binnen deze legislatuur, maar wij hebben geen budgetten voorzien. Ik zal navragen of Aquafin de waterleiding doortrekt of afwacht”, antwoordde Lieven Vanbelleghem.

Christoph Deraeve (CD&V) meent dat de mensen van Sint-Juliaan daar geen boodschap aan hebben. “Misschien kan Milcobel iets extra doen.” (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier