Masterplan moet van Oostkamp gezellige plek maken om te wonen, te werken en te shoppen

© GST
© GST
Redactie KW

Twee jaar hebben diverse expertenbureaus samen met de gemeente Oostkamp gewerkt aan een masterplan voor het centrum van Oostkamp. Oostkamp staat namelijk voor een aantal uitdagingen, vooral op vlak van mobiliteit en klimaatverandering. Doel blijft dat Oostkamp centrum een gezellige plek blijft om te wonen, te werken en te shoppen. Het masterplan werd voorgelegd aan de gemeenteraad op donderdag 20 mei.

Er zijn heel wat diverse insteken die in één geheel binnen het masterplan moeten samenkomen. Het is een strategisch plan dat voorgelegd werd aan de gemeenteraad, nog geen concreet uitvoeringsplan. Het toont de mogelijkheden aan van hoe Oostkamp zou kunnen evolueren. Het is een richting om in de toekomst de juiste keuzes te kunnen maken. De concrete projecten die eruit voortvloeien zullen deze en komende legislaturen beslist moeten worden.

Uitdagingen

De uitdagingen waarvoor Oostkamp-Centrum staat zijn heel divers. Hoe kan men dichter bij elkaar wonen samen gaan met een kwalitatieve leefomgeving? Hoe kan er gezorgd voor een vlotte mobiliteit en voldoende ruimte voor de trage weggebruiker? Hoe zorgt Oostkamp ervoor dat de behoeften van een bloeiend lokaal handelscentrum gecombineerd kunnen worden met de noden van de bewoners en Hoe kan ruimte voor water en groen gecreëerd worden maar ook plaats voor ontmoeting?

Deze uitdagingen zijn voor Oostkamp niet anders dan voor de rest van de wereld. “Maar er moet gekeken worden hoe we er concreet kunnen mee omgaan in onze gemeente. Hiervoor werd samen met diverse studiebureaus een masterplan opgemaakt. Ook de Gemeenteraad, de Raad voor Publieke en Open ruimte, een gebruikersgroep werden bij dit plan betrokken.”

Op weg naar 2040

Het masterplan is geen uitvoeringsplan. Het is een strategische visie van hoe Oostkamp er tegen 2040 zou kunnen uitzien, opgemaakt met de kennis die er vandaag is. De gemeente zal deze en komende legislaturen zelf projecten definiëren om aan te werken.

Daarnaast moeten ook de ogen opengehouden worden voor opportuniteiten op privaat terrein en voor mogelijke samenwerkingen. En tot slot worden initiatieven genomen om nieuwe private ontwikkelingen te sturen in de richting van dit plan.

Concrete projecten

Binnen het masterplan zijn reeds een aantal concrete doelstellingen voorzien. De afbakening van het kernhandelsgebied en een autoluwer centrum met als doel een blijvend aantrekkelijke winkelzone met beleving creëren, door onder meer de handelszaken nog meer te concentreren. Het blijft echter ook de uitdaging om het centrum van Oostkamp bereikbaar te houden én tegelijk autoluw te maken zowel voor de woningen als de handelszaken.

Bij de herinrichting van de Schooldreef wordt geopteerd om de Hogedreef door te trekken tot de Kortrijksestraat, om er een groener, klimaatvriendelijker en aantrekkelijke doorsteek van te maken van aan de Gruuthuselaan tot de Kortrijksestraat.

Eerst moet wel een oplossing gevonden worden voor de parkeerplaatsen die daardoor zouden verdwijnen. Zo zijn er gesprekken om te kijken of een gedeelde ondergrondse parking mogelijk is met de vernieuwing van de oude site ’t Boldershof en/of de hoek Schooldreef/Kortrijksestraat.

Anticiperen

Jan de Keyser, burgemeester: “De uitdagingen voor de toekomst zijn groot en de oplossingen niet eenvoudig. Onze belangrijkste troef is dat we een duidelijke richting en toekomstbeeld hebben, zodat we in deze én volgende legislaturen de juiste beslissingen kunnen nemen.”

“Het uitgangspunt is dat Oostkamp een warme, aantrekkelijke, bruisende gemeente moet blijven voor huidige en toekomstige generaties. En dat kan maar door te anticiperen. We kunnen en mogen bepaalde maatschappelijke tendensen niet keren, maar moeten er ons wel klaar voor maken. Zorgen dat we ze omarmen, zonder onze identiteit te verliezen.”

“De uitvoering moet stapsgewijs gebeuren. Ook dat wordt een uitdaging. In deze en toekomstige legislaturen moeten keuzes gemaakt worden. Voor de een hoeft het niet allemaal snel te gaan, voor de ander gaat het niet snel genoeg. Dit plan geldt als ons kompas richting een warme, duurzame, bruisende en verbonden toekomst.” (Geert Stubbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier