Marc Verstraete stapt na 33 jaar uit de politiek in Zonnebeke

Marc Verstraete zet een punt achter zijn politieke loopbaan. © Zenon Bekaert
Redactie KW

Raadslid Marc Verstraete (#Team8980) uit Passendale (Zonnebeke) zet eind dit jaar een punt achter aan zijn 33-jarige politieke carrière. Enerzijds is hij er wat op uitgekeken en anderzijds wil hij jongeren een kans geven.

Begin de jaren 80 zette Marc Verstraete (71) zijn eerste stappen in de politiek. “Ik woonde nog maar net in Passendale en raakte nogal vlug betrokken bij het sociale leven via de Gezinsbond en later bij de besturen van toen nog ACW en CVP. Met de verkiezingen van 1988 was er voor mij geen plaats meer vrij op de CVP-lijst maar voor mijn inzet als secretaris van de plaatselijke afdeling werd ik beloond met een zitje in het OCMW”, vertelt Marc.

“In 1994 werd ik voor eerste keer verkozen als gemeenteraadslid voor CVP. Ik heb toen mijn plaats afgestaan om voorzitter te worden van het OCMW wat mij door enkele kiezers niet in dank werd afgenomen.”

“Maar gezien mijn sociale ingesteldheid, voelde ik me meer thuis in het OCMW en kon ik daar meer betekenen voor de bevolking.”

“In de vier volgende legislaturen werd ik telkens opnieuw verkozen. Dus eind dit jaar heb ik gedurende 33 jaar een politiek mandaat mogen uitoefenen dankzij mijn trouwe kiezers die ik hierbij van harte dank voor hun vertrouwen in mij.”

“Mijn mooiste herinneringen zijn mijn eerste verkiezing als raadslid in 1994 en de zes jaar voorzitterschap van het OCMW. Het OCMW vormde toen een hechte groep, meerderheid en oppositie samen. Politieke geaardheid speelde in het OCMW een mindere rol. Het gaat tenslotte altijd om het welzijn van de mensen.”

’t Bondgenootje

Marc, die samen met echtgenote Cecile Vanlerberghe in de Schipstraat woont, is vader van Griet, Katrien, Jan en Matthijs en grootvader van Janne, Ole, Emiel, Lomme, Hasse, Babbe en Odile.

Hij is vooral trots op de oprichting van de voor- en naschoolse kinderopvang ’t Bondgenootje waarvan hij samen met de Gezinsbond van Passendale aan de basis lag en ook op de invoering van een dienst budgetbegeleiding in het OCMW voor gezinnen die het een tijdje financieel moeilijk hebben.

Er is volgens Marc veel veranderd in de politiek. “Van de gemoedelijke sfeer waarin werd gedebatteerd om tot een concensus te komen, is er op vandaag geen sprake meer, er is meer en meer agressie. Wel moet ik zeggen dat de jongere raadsleden op vandaag in de gemeenteraad, meerderheid en oppositie, wel goed werk leveren en dat stemt me hoopvol.”

Voor de stemplicht

Nu Marc stopt in de politiek, zal hij geen gemeenteraden meer bijwonen. “Ik laat de kans nu aan een nieuw en jonger raadslid om zich drie jaar in te werken tot de verkiezingen in 2024. Bovendien heeft mijn opvolger Philippe Rassalle dezelfde sociale ingesteldheid.”

“Stemmen zal ik natuurlijk wel nog. Ik ben voor de stemplicht. Ik vrees bij het afschaffen dat veel kiezers zullen afhaken en dat extreme partijen nog meer aan bod zullen komen. 16 jaar, waarvan nu sprake, is jong om een stem uit te brengen, maar wie weet, brengen ze een nieuwe en frisse mentaliteit mee.”

“De vele vergaderingen zullen nu voorbij zijn. Ik wil mijn vrouw en kinderen danken omdat ze me altijd gesteund hebben. Vervelen zal ik me niet, Ik heb stapels boeken onaangeroerd in de kast liggen en voor wat werk in de tuin en wandelen in de natuur zal nu ook tijd zijn.” (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.