Kuurnse schepen Ann Messelier kiest voor carrièreswitch en maakt plaats voor jong bloed

Onverwachte wissel binnen het college van schepenen in Kuurne. © LUDO OSTIJN
Phebe Somers

Ann Messelier (47) zetelde maar liefst 21 jaar in de gemeenteraad van Kuurne en nam daarnaast 11 jaar geleden een mandaat als schepen op zich, maar nu sluit ze dat politieke hoofdstuk definitief af. Een vacature voor afdelingshoofd ruimte in de gemeente Meulebeke trok haar aandacht en liet die niet meer los, want op 4 oktober gaat ze daar officieel aan de slag.

Naast haar politieke activiteiten is Ann al jaren actief als juriste. Of ze ook achter die carrière een punt zet is nog niet duidelijk, laat ze weten. Haar keuze kwam als een grote verrassing voor zowel het college van burgemeester en schepenen als voor de voorzitter van CD&V Kuurne, maar het was wel een doordachte beslissing.

Het was een mooi traject, ik ben dankbaar voor alle kansen en het vertrouwen dat ik heb gekregen. Ik ben blij dat ik de steen die ik heb verlegd nu met een gerust hart kan doorgeven.

“Politiekers zijn niet veel thuis, dat is een cliché, maar ook écht waar. Mijn job als juriste vergt ook heel veel tijd, dat is altijd moeilijk geweest om te combineren met een gezin. Toen ik de vacature ‘afdelingshoofd ruimte’ tegenkwam wist ik meteen dat het iets voor mij zou zijn. Ik ben nu 47, als ik nog een grote stap wou zetten, dan was nu het juiste moment om dat te doen’, vertelt Ann, die tot op heden onder andere de schepenambt voor ruimtelijke ordening vervulde, en zo haar aanleg voor ‘het vak’ ontdekte.

Sociaal geëngageerd

Eveline Van Haverbeke ziet de uitdaging alvast zitten: “Dat sociale heeft altijd al in mij gezeten, maar meteen schepen worden zag ik niet zitten”
Eveline Van Haverbeke ziet de uitdaging alvast zitten: “Dat sociale heeft altijd al in mij gezeten, maar meteen schepen worden zag ik niet zitten” © LUDO OSTIJN

In de gemeenteraad wordt Ann opgevolgd door Eveline Van Haverbeke (41). Directieassistente en personeelsverantwoordelijke bij Creatuft in Kuurne, mama van twee puberzonen en nu afscheidnemend lid van BCSD (bijzonder comité sociale dienst). Ze wilde geen twee mandaten uitvoeren, daarom neemt ervaren partijgenoot Johan Schietgat haar plaats bij het BCSD over.

“Wie Ann ging vervangen in de gemeenteraad ligt wettelijk vast, daar hadden wij eigenlijk niets in te zeggen. Maar het spreekt voor zich dat we verheugd zijn dat Eveline het aanbod heeft aanvaard, niet in het minst omdat we de genderdiversiteit zo ook wat kunnen bewaren. Ook haar toch nog jonge leeftijd, enthousiasme en sociaal engagement zullen ongetwijfeld een meerwaarde bieden”, aldus voorzitter Etienne Vancoppenolle.

Actief in het verenigingsleven

Kuurne zet nog meer in op verjonging en vernieuwing door de schepenambt van Ann over te dragen aan de 25-jarige Willem Vanwynsberghe. Als oud-Chiroleider en lid van de jeugdraad heeft hij zij stempel op het verenigingsleven in Kuurne gedrukt. “De jeugdraad is al jaren een kweekvijver van politiek talent,” lacht burgemeester Francis Benoit.

Ze zijn beiden gepokt en gemazeld in het Kuurnse leven

Afgestudeerd met een master in de economie is Willem nu leerkracht, maar volgens hem valt die job zeker te combineren met zijn politieke ambities: “Vorige jaar stond ik in het OLV Hemelvaart in Waregem, maar nu weet ik zelfs nog niet waar ik in september zal mogen starten. Sowieso zal ik geen fulltime positie opnemen, ik heb me laten vertellen dat een 40/60-verdeling het beste is.”

Vol goesting

Willem heeft naar eigen zeggen lang getwijfeld om in de politiek te gaan. “Maar iedereen zit altijd te klagen hoe slecht het overal gaat. Op een bepaald moment dacht ik: als ik wil dat er iets verandert, kan ik niet aan de zijlijn blijven staan. In 2018 hebben ze me gevraagd om op de kieslijst te staan, en toen ben ik tegen alle verwachtingen in meteen verkozen. Nu was er opnieuw die twijfel, toen de vraag kwam om Anns bevoegdheden als schepen over te nemen. Maar door het vertrouwen dat de partij hier in mij had, ondanks mijn jonge leeftijd, heb ik met heel veel goesting ‘ja’ gezegd. Ik hoop dat ik het werk van Ann kan verderzetten, al zal ik zeker haar raad nog nodig hebben”, klinkt het. Burgemeester Francis Benoit liet al vallen dat hij van plan is om zijn bevoegdheid jeugd ook over te dragen aan Willem.

Inzetten op vernieuwing

De keuze om voor een jonge opvolger te gaan was volgens burgemeester Benoit en voorzitter Vancoppenolle snel en unaniem gemaakt: “We zitten altijd te zeggen dat we willen inzetten op vernieuwing, dus nu zou het dom geweest zijn om die kans niet te geven aan Willem. We willen een verhaal van continuïteit brengen, en niet dezelfde fout maken als dat in het verleden vaak werd gedaan. Met een clubje 40 jaar lang de stad besturen en dan abrupt alles aan ‘de nieuwe’ overlaten. Nu laten we generaties in elkaar overlopen, en zo creëer je vooruitgang.” Een vrouwelijke kandidaat was niet voor handen, weten ze ons ook te vertellen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.