Koekelaarse oppositie boycot fysieke gemeenteraad

Sinds het begin van de coronapandemie gaat de raad in cultuurzaal ‘De Balluchon’ door.© Foto Coghe
Sinds het begin van de coronapandemie gaat de raad in cultuurzaal ‘De Balluchon’ door.© Foto Coghe
Redactie KW

Oppositiepartij CD&V bleef weg op de gemeenteraad in Koekelare. De partij pleit voor een digitale in plaats van een fysieke raad. Ook Jolien Lootens (N-VA) ontbrak. Zij liep een coronabesmetting op en zegt CD&V te steunen in zijn vraag naar een onlineraad. Daarmee was de voltallige oppositie afwezig.

“Naar aanleiding van de aankondiging van de verstrengde maatregelen vorige week woensdag stelde ik diezelfde dag nog aan de gemeenteraadsvoorzitter voor om de raad digitaal te laten doorgaan”, vertelt Tom Pollentier (CD&V). “Hoewel dit nog perfect technisch te organiseren was, werd de beslissing genomen om fysiek én met publiek samen te komen. We vinden dit onbegrijpelijk en beslisten dan ook weg te blijven van de raad.”

Voorbeeldfunctie

“Het argument van het college van burgemeester en schepenen is steeds hetzelfde: het is veilig om de raad in cultuurzaal De Balluchon te organiseren. We stellen echter de veiligheid van de zaal niet in vraag. We willen enkel dat politici het goede voorbeeld geven. We betreuren dat het college van burgemeester en schepenen samen met de gemeenteraadsvoorzitter de vraag opnieuw naast zich neerlegt. Blijkbaar is hun voorbeeldfunctie niet van tel.”

‘Politiek spelletje’

Jolien Lootens (N-VA) is niet mals voor de meerderheid. “Vooruit en Open VLD spelen een politiek spelletje op kosten van de gezondheid van de raadsleden en de bevolking”, meent het oppositieraadslid. “De federale regering, waar zowel socialisten als liberalen deel van uitmaken, verplicht maximaal telewerk, terwijl het schepencollege eist dat gemeenteraadsleden naar hun werk komen en hen verbiedt om van thuis uit te werken. Het is daarom duidelijk dat de weigering een politiek spelletje is en niets te maken heeft met rationeel of verantwoord denken.”

“Dit getuigt ook niet van denken in het algemeen belang. Omwille van mijn veiligheid en dat van mijn ongeboren kind steunde ik de CD&V-oproep tot online vergaderen. Zaterdag testte ik positief op corona. Meteen stuurde ik uit democratische en humane overwegingen een hoogdringend verzoek tot het organiseren van een onlineraad. Maar ook deze diepmenselijke oproep vond geen gehoor bij dit inhumaan en ondemocratisch schepencollege”, klinkt het ontgoocheld.

“Fysieke vergadering toegelaten”

“We geven wel het voorbeeld”, stelt burgemeester Patrick Lansens (Vooruit). “Fysieke raden zijn toegelaten op voorwaarde dat ze coronaveilig zijn. We organiseerden al 10 keer een fysieke raad zonder besmettingen.” Ook volgens gemeenteraadsvoorzitter Kelly Tanghe (Vooruit) is de fysieke raad veilig.

“De Balluchon is een grote zaal”, aldus de voorzitter. “Iedereen zit er op voldoende afstand van elkaar. Wie dat wil, kan zijn mondmasker aanhouden. Het is altijd mogelijk om een onlineraad te organiseren, maar er was niet direct een aanleiding om online te gaan.”

“Donderdag kregen we van CD&V de vraag naar een onlineraad, maar je hebt toch wel een paar dagen nodig om die te organiseren. Het is spijtig dat Jolien er niet bij kon zijn, maar bij een vorige raad hebben we ook geen digitale zitting georganiseerd omdat er een raadslid ziek was.”

Toch digitale of hybride raad?

Meerderheidsraadslid Laura Cools (Vooruit) vroeg niettemin om de mogelijkheid te bekijken om de volgende keer een digitale of een hybride raad te organiseren. Bij een hybride raad is een deel van de raadsleden fysiek aanwezig en een ander deel digitaal. Burgemeester Lansens beloofde het voorstel te bekijken. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier