Kerstmarkt straks ook op ’t Zand in Brugge

Het Brugs Handels Centrum (BHC) opent de kandidatuurstellingen voor de kerstmarkt.©Davy Coghe Davy Coghe
Het Brugs Handels Centrum (BHC) opent de kandidatuurstellingen voor de kerstmarkt.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

De gemeenteraad keurde maandag de overeenkomst met het Brugs Handels Centrum (BHC) goed voor de uitbating van de kerstmarkt. Die opent nu de oproep voor kandidaatstellingen om een kerstkraampje te exploiteren bij de editie van 2021-2022. “Naast de Markt en het Simon Stevinplein wordt nu ook op ’t Zand ruimte voorzien voor de kerstmarkt”, zegt voorzitter Dirk Vanhegen.

Net toen het Brugs Handels Centrum heel wat plannen had om bij de editie 2020-2021 een tandje bij te steken wat de opwaardering en vernieuwing van de kerstmarkt betreft, kwam het coronavirus roet in het eten gooien. Er was vorig jaar enige tijd sprake om een ingeperkte versie te realiseren maar toen de coronacijfers opnieuw een steile curve vertoonden, bleek ook dat niet mogelijk en mocht er een volledig kruis over gemaakt worden. De organisatoren kijken nu echter met hernieuwde moed uit naar naar de editie 2021-2022.

De gemeenteraad keurde afgelopen week een samenwerking goed waarbij de organisatie niet alleen kerstchalets en animatie mag plaatsen op de Markt en het Simon Stevinplein maar ook op ’t Zand, meer bepaald aan de zone naast het Concertgebouw. Op die manier komt ook Pluzand, de handelsgebuurtkring van ’t Zand en West-Brugge, die al langer vragende partij was om ook betrokken te worden, mee aan boord. “We zullen voorzien in een betere spreiding van de chalets en de animatie; dat zal ook in de nasleep van de coronacrisis nog interessant zijn”, zegt BHC-voorzitter Dirk Vanhegen.

paardenmolen

“De Markt blijft qua sfeer en opbouw ongeveer identiek als bij de jongste editie in 2019-2020. Daar komt een 50-tal chalets en ook de lichtsfeerkoepel en de zitbanken komen dus terug. Op het Simon Stevinplein willen we, ook op vraag van de plaatselijke horeca-uitbaters, de pleinfunctie versterken en dus voor meer ruimte zorgen. Daar komt een 20-tal chalets, een pak minder dan voorheen dus. Voor kermisattracties zoals botsauto’s en lunaparken, die weinig met kerstbeleving te zien hebben, zal er geen plaats meer zijn maar er zou wel een nostalgische paardenmolen komen.

Nieuw is dus dat ook ’t Zand betrokken wordt bij de kerstmarkt. Er komt een 20-tal chalets op het pleintje naast de zijkant van het Concertgebouw, in een U-vorm tot aan de ondergrondse fietsenparking ongeveer. In deze zone zal de nadruk liggen op kindvriendelijkheid en er komt dan ook een kinderattractie, wellicht ook een soort draaimolen. In totaal komen er dus opnieuw 90 chalets, evenveel als voorheen maar meer gespreid.” De organisatoren wijzen er ook op dat er zeker nog ruimte is voor nieuwe standhouders op de kerstmarkt. Daarbij gaat de voorkeur naar mensen met lokale, artisanale producten. “Dat willen we zelfs stimuleren door mensen met dergelijke producten een plaats te bieden tegen een lagere huurprijs”, duidt BHC bestuurslid Philippe Le Loup.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) toonde zich net als schepen van Toerisme Philip Pierins (Vooruit) en schepen van Werk en Economie Pablo Annys (Vooruit) tevreden over het nieuwe concept én het betrekken van ’t Zand bij de nieuwe formule. “De komende maanden en jaren zal ’t Zand trouwens nog veel meer gebruikt worden als evenementenplein. Zo komen hier nog een grote tent en halteplaats voor de Zoute Grand Prix, komt hier een wielerdorp voor het WK Wielrennen en mogelijk wordt het ook de startplaats voor de Ronde van Vlaanderen”, aldus nog burgemeester Dirk De fauw.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.