Kerk krijgt make-over: bibliotheek wordt spil van metamorfose gebouw

de bib krijgt een centrale plek in de kerk © MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Als alles volgens plan verloopt, verhuist de bibliotheek van De Panne tegen de zomer van 2024 naar de Sint-Pieterskerk in de Kerkstraat. Het ontwerp dat werd uitgewerkt door ontwerpbureau TM Juxta-Fallow sluit helemaal aan bij de ambitieuze plannen van het beleidsteam, want de kerk zal een complete metamorfose ondergaan, waarbij de bib ook extra sociale functies krijgt.

De ambities voor deze bib van de toekomst zijn om respectvol om te springen met het bestaande gebouw, een huis van kennis en cultuur te creëren en de relatie tussen binnen en buiten te accentueren. De bekende antropologe Ruth Soenen werd ingeschakeld om de burgers te bevragen over hun wensen en noden als bibliotheekbezoekers.

Zelfscan

Het gaat dus niet louter om een fysieke verhuis van 1.200 lopende meters boeken. De bibliotheekfunctie blijft centraal staan in de kerk, met veel leesvoer, leeshoeken, studeerplekken… Dat wordt aangevuld met ruimte voor culturele evenementen (lezingen, pianoconcerten, recepties …), een knutsel- en puzzelhoek en een leescafé waar bezoekers ook iets kunnen consumeren. Bij het nieuwe dienstverleningsconcept hoort onder meer ook een zelfscan om de ontleen- en inlevermogelijkheden te automatiseren.

De bib wordt nog meer dan vandaag een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten

Het lokaal bestuur zal nu de omgevingsvergunning aanvragen. Ondertussen wordt de verdere inrichting van het gebouw bepaald. Als alles volgens plan verloopt, kan een definitief ontwerp worden voorgelegd aan de gemeenteraad in het tweede kwartaal van 2023, en bij goedkeuring kan de aanbesteding voor een aannemer gebeuren. De bouwwerkzaamheden zullen zo’n negen maanden in beslag nemen. Het totale kostenplaatje wordt op 2.940.000 euro geraamd, inclusief btw, voor herinrichtings- en aanpassingswerken van het kerkgebouw, vast meubilair, erelonen, ontwerp en aanleg van een achterliggende basistuin.

Ontmoetingsplaats

Burgemeester Bram Degrieck: “Met de nieuwe bibliotheek in de St.-Pieterskerk geven we de kerk terug aan de mensen. De bib wordt nog meer dan vandaag een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten voor een babbel, een koffie, een voorstelling… en uiteraard voor een boek. De bib vormt de spil van het functioneren van het gebouw.”

Nicolas Luyssen, schepen van Bibliotheek en Spelotheek en Cultuur: “Het project moet mensen opnieuw samenbrengen onder de kerktoren. De belangrijkste functie is en blijft een bibliotheek van de toekomst met oog voor beleving. Naast aandacht voor literatuur en cultuur moet het een ‘open’ ontmoetingsplaats zijn.”

Symbiose

Wim Janssens, schepen van Gemeentelijk Patrimonium: “De nieuwe bibliotheek is een waardevolle aanvulling op ons gemeentelijk patrimonium, een symbiose van oude en nieuwe stenen. De ontwerpers tekenden niet alleen een moderne functionele bib, maar ook een hedendaagse aangename ruimte waar iedereen zich thuis kan voelen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier